Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Netanyahu spune că țara sa va „lupta cu unghiile” dacă Statele Unite vor limita livrările de arme

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că amenințarea SUA de a retrage livrările unor arme nu va împiedica Israelul să își continue ofensiva în Gaza, anunță euronews.com.

Președintele SUA, Joe Biden, a îndemnat Israelul să nu declanșeze o operațiune la Rafah, de teamă că aceasta ar exacerba catastrofa umanitară din enclava palestiniană. Miercuri, el a declarat că Washingtonul nu va furniza arme ofensive pentru o ofensivă la Rafah, sporind presiunea asupra lui Netanyahu.

Într-o declarație publicată joi, Netanyahu a spus: „Dacă trebuie să rămânem singuri, vom rămâne singuri. Dacă va fi nevoie, vom lupta cu unghiile”.

Controversele din jurul ofensivei de la Rafah

Israelul a amenințat în repetate rânduri că va declanșa o ofensivă la Rafah, unde s-au refugiat aproximativ 1,3 milioane de palestinieni - peste jumătate din populație. Orașul din sudul Fâșiei Gaza este, de asemenea, principalul centru pentru operațiunile umanitare, care au fost îngreunate de închiderea celor două puncte de trecere în această săptămână.

Israelul afirmă că Rafah este ultimul bastion al Hamas și că armata trebuie să intre în zonă dacă speră să dezmembreze gruparea și să elibereze ostaticii capturați în atacul din 7 octombrie.

Într-un răspuns anterior la decizia lui Biden, ministrul israelian de extremă-dreapta pentru Securitate Națională, Itamar Ben-Gvir, a postat pe platforma X un mesaj din care ar lăsa de înțeles că Biden sprijnă Hamas. Itamar Ben-Gvir și alți membri ultranaționaliști ai coaliției lui Netanyahu susțin declanșarea unei  operațiuni pe scară largă la Rafah.

Grupurile umanitare spun că o operațiune pe scară largă la Rafah ar fi catastrofală. ONU afirmă că majoritatea celor 2,3 milioane de palestinieni din teritoriu suferă de foame și că nordul Gaza se confruntă deja cu o „foamete în toată regula”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE