Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Muzeul de Artă Cluj-Napoca a deschis expoziția Doina Cornea, unde vizitatorii pot vedea celebra scrisoare anticomunistă

Peste o mie de vizitatori au venit la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca pentru a afla povestea Doinei Cornea, una dintre cele mai cunoscute voci anticomuniste. Muzeul recreează, printr-o expoziție, viața celebrei disidente. Printre tablouri, caiete și jurnale, vizitatorii pot afla povestea scrisorii anticomuniste din 1982 semnată de Doina Cornea și trimisă presei internaționale.

Conceperea unui nou film documentar

”Prin dumneavoastră, mă adresez tuturor celor care mai vor să gândească în ţara aceasta, oamenilor de bună-credinţă care doresc să contribuie, prin efortul lor, la stăvilirea prăbuşirii care ne ameninţă" - așa începea scrisoarea Doinei Cornea, trimisă la Europa Liberă pentru a dezvălui lumii în ce stare se afla România anilor ‘80.  Au urmat apoi concedierea sa de la Facultatea de Litere și teroarea securității asupra familiei sale. Modul de lucru al aparatului represiv poate fi descoperit în cadrul expoziției.

Leontin Iuhaș, fiul Doinei Cornea: ”O să vedem o instalație o instalație de ascultare care nu este scoasă din peretele ei, este făcută, o instalație de ascultare care mi-a fost pusă mie în biroul de la serviciu de unde lucram și întâmplarea și norocul a făcut ca să o găsesc a doua zi după serviciu și să o extrag.”

Expoziția a fost deschisă prin discursurile urmașilor disidentei anticomuniste. Nepoata acesteia a anunțat în premieră că lucrează la un film documentar despre scrisorile prin care comunica Doina Cornea cu fiica sa. 

Julie Combes, nepoata Doinei Cornea: Este foarte actual mesajul ei. Am moștenit toată corespondența între mama și mama ei, Doina din 76 până-n 89 și as vrea sa fac un film documentar pe baza acestei corespondențe.”

Expoziția este deschisă până pe 7 ianuarie

Conceptul expoziției a fost creat de criticul de artă francez de origine română, Ileana Cornea. Ea a recreat locuința și a pus în valoare tablourile pe care celebra disidentă le picta încă din adolescență.

Ileana Cornea, curator: ”Ea a început să picteze foarte tânără și totdeauna a pictat ori pe mama, ori pe tata, prieteni, deci cercul foarte îngust al cunoștințelor ei. Aici este o pictură de autoportret, este peretele cu autoportrete, pe care le-a pictat la 16 ani.”

Eduardo s-a mutat în Cluj-Napoca din nordul Italiei și locuiește aici de șapte ani. A rămas surprins descoperind actul de curaj al Doinei Cornea.

Mihaela, profesoară de franceză: ”Am aflat ca este o artistă care pictează care pictează cu influențe puternice din Tonitza și-n același timp iubește arta.”

Expoziția comemorativă este deschisă publicului de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00, până pe 7 ianuarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE