Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mihail Podoliak, interviu la Euronews România: "Ori Rusia pierde, ori ne omoară pe toți". Consilierul lui Zelenski, despre atentatul de la Moscova

Mihail Podoliak, consilierul președintelui Zelenski, susține că Ucraina nu a avut nicio implicare în atentatul de la periferia Moscovei. Podoliak a acordat un interviu în exclusivitate pentru Euronews România, realizat de Vitalie Cojocari, în care a a vorbit despre ajutorul militar pe care îl așteaptă Ucraina pe front, dar și despre sfârșitul războiului.

Atentatul în care au murit peste 130 de persoane a fost provocat de „relațiile Rusiei cu diferite organizații teroriste”, a explicat Podoliak. Consilierul lui Zelenski a mai spus că aprovizionarea cu armament este una dintre problemele cu care se confruntă și Rusia, nu doar Ucraina.

Mihail Podoliak spune că atentatul de la Moscova e un pretext pentru o eventuală mobilizare

Vitalie Cojocari: "Rusia a declarat, prin purtătorul de cuvând de la Kremlin, Dmitri Peskov, că este în război cu Ucraina. Ce schimbă această declarație?"

Mihail Podoliak: "Declarația lui Peskov este una dintre metodele psihologice prin care Rusia vrea să sperie Ucraina și țările europene. Rusia susține că este pregătită pentru escaladarea conflictului, dar, în realitate, în prezent, Rusia folosește toate tipurile de armament și atacă masiv teritoriile Ucrainei.

Drept urmare, declarația lui Peskov nu schimbă nimic pentru noi. Este o tentativă de a influența și a speria în primul rând țările europene, care să-i spună Ucrainei să cedeze în fața Rusiei. Este inadmisibil pentru noi. Așa că nu are nicio importanță."

Vitalie Cojocari: "În legătură cu atacul armat din Rusia, mai mulți jurnaliști apropiați Kremlinului, de exemplu Margarita Simonian sau purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova, susțin că ar fi implicată Ucraina. Care este reacția dvs. și ce știți? A fost un atac terorist?"

Mihail Podoliak: "În primul rând, Ucraina nu are nicio legătură cu atacul terorist de pe teritoriul Rusiei. Noi suntem în război cu Rusia de peste doi ani. Toate problemele pe care le avem le vom rezolva pe câmpul de luptă. Nu are niciun rost pentru noi să organizăm atacuri teroriste pe teritoriul Rusiei, pentru că asta nu afectează în niciun fel războiul.

În plus, Ucraina are legături cu țările europene, ceea ce presupune o anumită atitudine. Noi nu folosim metode teroriste, spre deosebire de Rusia. Federația Rusă a folosit aceleași metode și înainte de începerea celui de-al doilea război din Cecenia, pentru o militarizare suplimentară. Practic, explozia de pe autostrada Kashirskoe a contribuit la cel de-al doilea război din Cecenia, în 1999. Rusia recurge frecvent la asemenea metode pentru o mobilizare suplimentară.

În al treilea rând, îmi permit să vă fac o recomandare: să nu urmăriți oameni ca Simonian și Zaharova, care nu au acces la informații. Spun clișee care nu au nicio legătură cu realitatea.

În al patrulea rând, tentativa de a implica Ucraina în atentat arată neverosimil, luând în calcul următorii factori: potrivit primelor informații, atentatul a fost organizat de cetățeni ruși, care au pașaport din Tadjikistan. Ei s-au aflat în centrul comercial Crocus o oră și jumătate, fără să fie în zonă forțe de ordine. Au intrat, au făcut tot ce au avut de făcut, au dat foc clădirii, au ieșit liniștiți și au urcat într-o mașină care era deja dată în urmărire. Lucrurile arată ciudat din punctul nostru de vedere.

Reiese din aceste informații că niciun cetățean ucrainean nu are vreo legătură cu acest atac terorist. Acest atentat este despre relațiile Rusiei cu diferite organizații teroriste. Atacul a avut loc în aceeași seară în care Rusia a atacat masiv infrastructura Ucrainei, cu 900 de rachete și 60 de drone. Pentru noi, prioritățile informaționale sunt altele."

Consilierul lui Zelenski spune că și Rusia are probleme cu armamentul și muniția

Vitalie Cojocari: "Vă temeți că, după acest atac, ar putea avea loc o mobilizare?"

Mihail Podoliak: "Sună ciudat întrebarea, dacă ne temem de ceva după doi ani de război cu Rusia. Nu, noi suntem siguri că Rusia va continua războiul agresiv. Pentru a opri asta, este nevoie de o anumită cantitate de armament, rachete, drone, avioane. Este vorba despre o cantitate pe care Ucraina nu o poate produce singură. Vorbim de Rusia, lângă care se află Iran și Coreea de Nord. Din punct de vedere al livrărilor de armament, Ucraina nu îi poate face față singură și ar fi de dorit să existe un ajutor mai mare din partea Europei.

Desigur, atât atacul, cât și declarațiile lui Peskov, dar și discuțiile legate de o nouă mobilizare ar trebui să sperie Ucraina, dar Rusia va face ce a făcut și până acum. Când Rusia vorbește de o nouă mobilizare, eu mă întreb de unde va lua armament. Și azi are probleme din acest punct de vedere. În principiu, este un efort mare să livrezi arme pentru 300 de mii - 500 de mii de soldați. Și azi au probleme cu asta.

Războiul este război, dar noi nu ne temem că Rusia va face ceva extraordinar față de ce face deja. În prezent, Rusia atacă cu rachete tot teritoriul Ucrainei, iar civilii sunt principalele ținte. Rusia folosește o cantitate uriașă de bombe controlate de la distanță. Ucraina, deocamdată, nu stă bine la capitolul aviație. Vorbim, în special, de avioanele F-16. Rusia este avantajată din punct de vedere militar, este vorba despre un raport de 1 la 7 sau 1 la 12. În afară de mai mulți soldați mobilizați, Rusia nu are nimic nou."

Vitalie Cojocari: "Care este situația în privința ajutorului pentru Ucraina? Cât ar mai putea rezista?"

Mihail Podoliak: "Ucraina va rezista atât cât va fi nevoie, pentru că Rusia și-a propus să distrugă statul ucrainean, să ucidă un număr mare de persoane care au viziuni diferite de cele promovate de Kremlin și să îi înlocuiască pe acești cetățeni cu unii ruși, așa cum a făcut în Crimeea. Nu avem alte variante decât să luptăm până la capăt. Vom lupta până când Rusia va pierde sau până când ne va omorî pe toți.

În legătură cu ajutorul pentru Ucraina, vedem că țările europene au crescut ajutoarele. Mult timp, se credea că Statele Unite vor asigura mare parte din ajutorul militar pentru țările europene. Acum lucrurile s-au schimbat. Cu ajutorul țărilor europene, Ucraina va dispune de resursele necesare pentru a face față războiului."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE