Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Masa sănătoasă” e, de fapt, un sendviș. De ce programul național dedicat elevilor e considerat un eșec

Programul Naţional „Masă sănătoasă” a fost implementat în doar o treime dintre cele 450 de școli selectate, arată un studiu. Mai mult, acolo unde a funcționat programul, copiii nu au primit o masă caldă la școală, ci un sendviș. Este un adevărat eșec, potrivit datelor studiului.

Eșecul Programului Naţional „Masă sănătoasă”

Programul o „Masă Caldă” pentru elevi s-a transformat, de la 1 ianuarie, în programul o „Masă sănătoasă”.

Până în momentul de față, programul a fost implementat în doar o treime dintre cele 450 de școli care au fost incluse de către Ministerul Educației. Este, practic, un eșec, potrivit unui studiu.

De asemenea, pentru 22% dintre copiii care iau parte la acest program, masa pe care o primesc la școală este foarte importantă pentru ei pentru că este singura pe care o au într-o zi. Cu toate acestea, în peste jumătate dintre cazuri nu vorbim despre o masă caldă care a fost distribuită în școli, ci despre un sendviș.

Datele din țară arată în felul următor:

  • În doar 9% dintre cazuri, școlile incluse în eșantion au optat pentru o masă caldă preparată în regim propriu, adică o masă caldă adecvată, la școală;
  • 28% dintre unitățile de învățământ au optat pentru o masă caldă în regim de catering;
  • Două treimi dintre școli - adică 63% - au optat pentru varianta de pachet alimentar, adică doar un sendviș.

În plus, în cazul unuia dintre patru din medii defavorizate, mâncarea pe care o au acasă nu ajunge pentru toată familia, deci un astfel de ajutor e binevenit dacă și ajunge până la copiii care au nevoie de el. În multe dintre situații, societatea civilă și ONG-urile intervin cu programe similare, pe care reușesc să le implementeze, însă nu reușesc să facă față în totalitate pentru că nevoia este mult mai mare la nivel național. Sunt peste 100.000 de copii care se află în risc din cauza neajunsurilor de acasă.

Potrivit ministrului Educației, numărul beneficiarilor programului Masă sănătoasă ar urma să fie anul acesta mai mult decât dublu faţă de anul trecut.

„Este o creştere importantă de beneficiari. Dacă anul trecut am avut în jur de 180.000, anul acesta ne aşteptăm la aproximativ 420.000 de beneficiari, deci mai mult decât dublu, şi ne dorim să ajungem, în primă fază, la un milion de beneficiari şi apoi să putem generaliza acest program”, a spus Ligia Deca, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE