Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu președintele Lula da Silva. Este prima vizită în Brazilia la nivel de șefi de stat după 23 de ani

Președintele Klaus Iohannis a ajuns în Brazilia, prima țară pe care o viziteaza în turneul său sud-american, care mai cuprinde vizite oficiale în Republica Chile și în Argentina. Turneul este în desfășurare până pe 26 aprilie.

Vizita din Brazilia este prima din ultimii 23 de ani, iar cea din Argentina prima din ultimii 30 de ani. La începutul lunii aprilie, președintele Braziliei, Lula da Silva, spunea că Ucraina ar trebui să cedeze Crimeea Rusiei, ceea ce a generat controverse în plan internațional. În timpul vizitei sale în Brazilia, președintele Klaus Iohannis a spus că Rusia este statul agresor și că Ucraina trebuie sprijinită la nivel internațional. În urma acestor discuții, Lula da Silva și-a schimbat declarațiile și a transmis că guvernul său respectă integritatea teritorială a Ucrainei.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, obiectivul central al acestei vizite îl reprezintă aprofundarea, diversificarea şi dinamizarea relaţiei bilaterale cu Brazilia, principalul partener comercial al României în America Latină şi Caraibi. Vizita urmăreşte totodată, având în vedere nivelul schimburilor comerciale, aflat sub potenţialul oferit de cele două pieţe, şi promovarea României ca partener economic atractiv, cu accent pe oportunităţile de cooperare şi investiţii în industrie, energie, agricultură, IT şi alte sectoare.

În anul 2000, în perioada 23 - 27 iulie, preşedintele României de la acel moment, Emil Constantinescu, a efectuat o vizită oficială în Brazilia. În Chile, fostul preşedinte Traian Băsescu a participat, în 2013, la Summitul Uniunea Europeană - CELAC (Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene), care a avut loc la Santiago de Chile în perioada 25 - 28 ianuarie. În Argentina, în anul 1993, în perioada 27 - 29 iulie, preşedintele de la acea vreme, Ion Iliescu, a efectuat ultima vizită la nivel de şef de stat în această ţară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE