Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Nicolas Schmit: Liderii de la Bruxelles ar trebui să lupte mai mult pentru reducerea inflației

Comisarul European pentru muncă, Nicolas Schmit, spune că liderii de la Bruxelles ar trebui să lupte mai mult pentru reducerea inflației și a prețurilor crescute artificial.

De asemenea, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Euronews România, candidatul socialiștilor pentru șefia Comisiei Europene se declară îngrijorat de ascensiunea partidelor populiste, pe care le consideră "prietenele lui Vladimir Putin".

Jurnalist: Inflația ridicată și deteriorarea protecţiei sociale sunt principalele îngrijorări ale cetățenilor europeni. Ce va face următorul Parlament European pentru a sprijini populația?

Nicolas Schmit: Cred că, într-adevăr, inflația, costul vieții, salariile sunt principalele preocupări ale tuturor cetățenilor europeni. Este cazul în România, dar și în celelalte state membre. Îmi asum angajamentul că această Comisie împreună cu Parlamentul European ar trebui să facă tot ceea ce este necesar pentru a reduce în primul rând inflația. Acest lucru este foarte important pentru oameni, este important pentru mediul de afaceri, dar și pentru a lupta împotriva celor care cresc prețurile în mod artificial, pentru că și asta face parte din cauzele inflației. Așadar, sunt încrezător că prin luarea unor decizii corecte putem reduce inflația. S-a redus deja, dar trebuie să scadă mai mult.

Jurnalist: Vă temeți că imaginea socialiștilor ar putea fi afectată de colaborarea cu PPE?

Nicolas Schmit: Nu, noi suntem într-o coaliție atâta timp cât reușim să ne punem în aplicare obiectivele fundamentale. De aceea am intrat într-o coaliție. Aceasta este condiția pentru a coopera cu alte partide: e despre consolidarea dimensiunii sociale; continuarea tranziției, cu o dimensiune socială foarte puternică; de garantarea drepturilor noastre democratice și de consolidarea Europei în ansamblu. Asta este ceea ce social-democrații doresc să realizeze. Și pentru asta, trebuie să cooperăm cu alte partide. Dar facem acest lucru cu convingerea noastră fermă că trebuie să ne punem în aplicare propriul proiect cât mai mult posibil.

Jurnalist: Sunteți îngrijorat de ascensiunea partidelor de extremă dreapta?

Nicolas Schmit: Sigur, sunt îngrijorat de ascensiunea extremei drepte, dar nu mi-e teamă, pentru că sunt gata să dezbat cu ei, pentru că ei nu au nimic de oferit. Singurul lucru pe care îl spun oamenilor este să fie împotriva Europei, să pună la îndoială sistemul nostru democratic... Sunt prietenii unor dictatori precum Putin și nu au niciun proiect pentru oameni, pentru Europa, pentru o Europă care să servească oamenii, asta trebuie să le explicăm clar cetățenilor noștri: dacă cetățenii vor o Europă puternică, care să le apere interesele, salariile și așa mai departe, extrema dreaptă nu are nicio idee și niciun proiect pentru a face asta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE