Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ideea lui Macron, ca Europa să fie protejată de o "umbrelă nucleară", e susținută de germanul Manfred Weber

Liderul Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, susține ideea lansată de Emmanuel Macron, ca Europa să fie protejată de o așa-zisă "umbrelă nucleară". Președintele Franței a făcut un apel privitor la "descurajarea nucleară europeană", pentru că există temeri privitoare la credibilitatea NATO, în contextul războiului din Ucraina și a perspectivei că Donald Trump ar putea deveni președinte al SUA, ceea ce ar putea slăbi alianța transatlantică.

Astfel, ideea unei "alternative nucleare autohtone", ca garanție de securitate, este dezbătură și în politica internă a Germaniei, conform Euronews.com.

Manfred Weber susține ideea lui Macron, ca Europa să fie protejată de o "umbrelă nucleară"

Manfred Weber susține ideea lui Macron și îl critică pe cancelarul german Olaf Scholz pentru "eșecul de a se implica" într-o astfel de problemă.

"Macron extinde conceptul despre securitatea națională a Franței, de la un concept pur teritorial intern la unul european. Este gata să spună: ordinea de securitate a Franței este atacată atunci când Lituania este atacată. (...) Aceasta este o ofertă a Franței despre care trebuie să vorbim. Sunt dezamăgit că Olaf Scholz, Guvernul federal, nu are voce, că nu există absolut niciun răspuns pentru această propunere", a spus Weber, potrivit BR24.

Într-un discurs despre politica europeană, pe care l-a avut la sfârșitul lunii aprilie, Macron a spus că descurajarea nucleară a Franței este un "element indispensabil al apărării continentului european".

Temerile cu privire la capacitatea Europei de a se apăra au apărut după ce Donald Trump a sugerat că el "nu va sări în salvarea aliaților care nu au cheltuit suficient pentru armatele lor", subminând angajamentele tratatelor care stau la baza NATO.

  • Franța este singura putere nucleară rămasă în Uniunea Europeană (după ce britanicii au ieșit din UE).

Comisia Europeană încearcă să coordoneze producția militară a membrilor săi pentru a ajuta la înarmarea Ucrainei, iar președintele Ursula von der Leyen a spus că va face din apărare "o piatră de temelie" în al doilea său mandat, pe care speră să-l obțină.

Însă UE include și membri neutri, precum Irlanda și Austria și, prin tratatele sale fondatoare, este împiedicată să cumpere arme în mod direct.

"Nu cred prea mult în această dezbatere (n.r.: privind o garanție nucleară europeană)", a apus Olaf Scholz, în februarie, într-un interviu pentru Süddeutsche Zeitung. El a invocat apartenența Germaniei la NATO și astfel decizia "de a nu-și căuta propriile arme nucleare".

La începutul acestei săptămâni, președintele rus Vladimir Putin a ordonat exerciții cu arme nucleare tactice, ca avertisment adresat aliaților Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE