Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gigi Becali, suspendat șase luni și amendat sever pentru afirmații sexiste. FCSB riscă depunctarea

Patronul de la FCSB, Gigi Becali, a obișnuit cu afirmațiile sale "fără perdea", însă de această dată, una dintre ele ar putea să îl coste o depunctare a echipei. Și totul ar urma să vină chiar în sezonul în care FCSB merge foarte bine în campionat și ar fi, treoretic, favorită la titlu. De menționat că FCSB a luat titlul ultima dată în 2015.

Afirmațiile patronului nu au trecut neobservate, iar Comisia de Disciplină din cadrul Federației Române de Fotbal l-a suspendat 6 luni pe Becali și i-a dat o amenă de 50.000 de lei, pentru comportament jignitor și calomnios.

Gigi Becali, sancționat. FCSB riscă depunctarea

"În temeiul art. 52/2/b din RD, pârâtul Becali George se sancţionează cu suspendare 6 (şase) luni şi penalitate de 50.000 lei", conform FRF.

Declarațiile sale se încadrează și la articolul 54, punctul 1 intitulat "Rasismul. Xenofobia. Discriminarea. Denigrarea".

Astfel, Comisia precizează că, "În temeiul art. 12, 14 Bis şi 15 raportat la art. 54/1 din RD, pârâtul Becali George se sancţionează cu Avertisment şi penalitate de 10.000 lei, iar Clubul FC FCSB SA cu penalitate sportivă de 5000 lei".

Conform regulamentului, Becali a fost sancționat pentru "acţionarea de o manieră menită a influenţa derularea şi/sau a rezultatului unui meci sau a unei competiţii, printr-un comportament contrar stipulaţiilor statutare ale FRF, în vederea obţinerii unui avantaj pentru sine însuşi sau pentru un terţ".

Astfel, Comisia precizează că, "în temeiul art. 12, 14 Bis şi 15 raportat la art. 60 Bis al. 1 - 2a din RD al FRF, pârâtul Becali George se sancţionează cu Avertisment şi penalitate de 10.000 lei".

În aceste condiții, având în vedere că există abateri mai multe, Gigi Becali va executa sancţiunea pentru abaterea disciplinară cea mai gravă, adică suspendare 6 luni şi penalitate de 50.000 lei, iar FCSB va executa penalitatea sportivă de 5.000 lei.

Există însă posibilitatea ca, la următoarea abatere, echipa să fie penalizată cu 3 puncte în clasament, după cum precizează Federația.

Fapta lui Becali se încadrează la articolul 52, punctul 2, alineatul B, din Regulamentul Disciplinar, unde se arată că, "la fiecare abatere următoare, sancţiunea aplicată oficialului va fi stabilită prin dublarea sancţiunii aplicată anterior, iar clubul de care aparţine această persoană va fi sancţionat cu scăderea a 3 puncte din cele obţinute în campionatul în care participă echipa de categorie superioară".

Regulamentul FRF poate fi consultat AICI.

Declarația în urma căruia Gigi Becali a fost sancționat

"Băi, ce înseamnă roşu? Înseamnă mingea în control. Unde a fost mingea în control? Pentru că era la Nana. Numai că el a dat lumânare. A atins ăla mingea, cum a avut control? Când e vorba de Becali, nimeni nu mai are rafinament de inteligență de arbitraj, nici măcar Avram, care e băiat deștept. Dar când e vorba de mine, nici el nu mai e cum trebuie.

El, săracul arbitru, a arbitrat bine, dar vine o femeie şi spune 'roşu'. Păi, dacă pui o femeie... Băi, eşti nebun la cap, ați înnebunit cu toţii? Lasă, mă, femeile la femei și bărbații la bărbați. Asta e lupta la jocuri. Lupta la bărbați o arbitrează bărbații, băi, nebunilor! Ați înnebunit cu toţii?

A făcut Dumnezeu dreptate, ea nu-și dă seama că trebuie să intervină peste bărbat. Deci, avea control sau nu? Până cobora mingea, şi Dawa și Ngezana ajungeau acolo. Cum controla mingea de la distanță, din aer?", a fost declarația lui Becali, la o conferință de presă.

Gigi Becali e recidivist în ceea ce privește abaterile disciplinare

Gigi Becali nu se află la prima abatere de această natură.

  • În 2006, la trei ani după ce a devenit patron al echipei care se numea Steaua pe atunci, Becali a fost suspendat inițial 18 luni și amendat cu 13.500.000 de RON, pentru jignirile aduse arbitrului Sorin Corpodean, la finalul derby-ului Dinamo - Steaua 1-0.
  • În 2012, după derby-ul dintre Steaua și Rapid, "roș-albaștrii" au fost amendați cu 20.000 de lei de către LPF și cu 127.000 de către Jandarmeria Română, după comentarii rasiste făcute de patron.
  • În 2019, Comisia de Disciplină şi Etică a Federaţiei Române de Fotbal i-a dat lui Becali o amendă de 10.000 de lei, pentru "comportament jignitor, calomnios şi declaraţii care pot afecta imaginea fotbalului". El l-a jignit pe arbitrul Istvan Kovacs, după FCSB – Dinamo 1-1.
  • În 2020, patronul de la FCSB a fost suspendat patru luni și amendat cu 65.000 de lei din partea Comisiei de Disciplină și Etică a FRF, după ce a spus că femeile nu ar trebui să joace fotbal.
  • În iulie 2022, Becali a fost sancționat cu 2.000 de lei și avertisment pentru declarațiile rasiste la adresa rapidiștilor.
  • Și la nivel european, FCSB a avut de suferit. În vara lui 2022, echipa a fost sancționată de UEFA cu disputarea fără suporteri a partidei cu Viking și cu o amendă de 15.250 de euro pentru incidentele din 11 august 2022, cu Dunajka Streda, din turul 3 preliminar al Conference League. La acea partidă, fanii de la FCSB au afișat bannere cu conținut neonaziste și au avut un comportament rasist.
  • În decembrie 2022, FCSB a fost amendată de UEFA cu 25.000 de euro pentru comportamentul rasist pe care fanii l-au avut la meciul cu West Ham, scor 0-3.
  • Recent, pe 2 martie 2024, Becali a fost amendat cu 30.000 de euro de către UEFA pentru că a recunoscut că "am pariat 20.000" pe un meci al propriei echipe. Este vorba de Nordsjaelland - FCSB 2-0, din turul 3 preliminar al Conference League. La acea vreme, Becali spunea că "dacă pariezi pe meciuri europene, nu e nicio problemă".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE