Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Luis Rubiales, reținut pe aeroport. Fostul șef al fotbalului spaniol este anchetat pentru corupție

Fostul președinte al Federației Spaniole de Fotbal, Luis Rubiales, a fost reținut de Garda Civilă în timp ce se afla pe aeroportul Barajas, din Madrid, potrivit agenției EFE. El tocmai sosise din Costa Rica, deși avea programată revenirea pentru sâmbătă, 6 aprilie.

La aterizare, Rubiales a fost escortat pe altă ieșire, de către un dispozitiv de securitate însemnat din Unitatea Central Operativă a Gărzii Civile. El a stat câteva săptămâni în Republica Dominicană, în capitala la Santo Domingo.

Luis Rubiales a fost reținut pe aeroport

Fostul șef al fotbalului spaniol este cercetat de un tribunal din Majadahonda (Madrid) pentru "infracțiuni de corupție în afaceri, administrare neloială, spălare de bani și apartenență la o organizație criminală", potrivit presei spaniole.

Reprezentanții Gărzii Civile au fost și în Costa Rica, luni, acolo unde, în colaborare cu autoritățile locale, au investigat casa în care a stat Luis Rubiales. În plus, au fost făcute percheziții și la Federaţia Spaniolă de Fotbal (RFEF), dar și la casa lui Rubiales, din Granada, în urmă cu două săptămâni, când Rubiales era plecat, conform Euronews.com. Printre altele, au fost percheziționate un telefon mobil și o tabletă, după cum susține RTVE.

Printre altele, Parchetul Special Anticorupție și Europolul investighează și eventuale contracte ilegale, sau mutarea Supercupei Spaniei în Arabia Saudită, act semnat de președintele Federației de atunci cu fostul fotbalist Gerard Pique. În plus, este investigat dacă Rubiales a atribuit lucrări din Federație companiei de construcții Gruconsa, "în schimbul plăților" către o firmă numită Dismatec Sport, care era administrată de prietenul său, Francisco Javier Martín Alcaide, cunoscut drept 'Nene'.

Luis Rubiales, investigat după ce a sărutat-o pe Jenni Hermoso

Pe lângă aceste probleme, Luis Rubiales este în centrul unui alt scandal care o are în centrul atenției pe fotbalista Jenni Hermoso. La mai bine de șapte luni distanță de la acel incident, Procuratura spaniolă s-a pronunțat și a cerut o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare pentru Rubiales. Cazul este judecat drept unul de agresiune sexuală, iar pedepsele sunt considerabile în astfel de situații.

Incidentul a avut loc pe 20 august 2023, după finala Cupei Mondiale Spania - Anglia 1-0, la fotbal feminin. La festivitatea de premiere, imaginile îl surprind pe Luis Rubiales sărutând-o pe gură pe Jenni Hermoso, fără acordul ei.

Aceste probleme l-au făcut pe Rubiales să demisioneze din funcția de președinte al Federației Spaniole de Fotbal, iar FIFA l-a suspendat 7 luni inițial, iar apoi, trei ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE