Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eurovision 2024, sub semnul protestelor și amenințărilor teroriste. Autoritățile din Suedia, în alertă maximă

Poliția suedeză afirmă că protocoalele de securitate vor fi "riguroase" pentru concursul Eurovision 2024 care se va desfășura luna viitoare - una dintre cele mai controversate ediții din ultima vreme.

Securitatea va fi la nivel foarte ridicat în timpul concursului Eurovision de luna viitoare din orașul Malmö, din sudul Suediei, potrivit poliției, care a invocat demonstrații care ar putea duce la tulburări și o amenințare sporită de terorism în țara scandinavă.

"Securitatea va fi riguroasă", a declarat Petra Stenkula, șefă a poliției din Malmö, potrivit televiziunii suedeze TV4.

Protestatarii cer eliminarea Israelului din concursul Eurovision 2024

Activiștii pro-palestinieni care vor ca Israelul să fie exclus din concursul Eurovision au anunțat mitinguri de amploare în centrul orașului Malmö, la câțiva kilometri de locul de desfășurare a concursului, Malmö Arena.

Activiștii au planificat, de asemenea, două mari demonstrații față de participarea Israelului, în condițiile în care conflictul din Orientul Mijlociu amenință să umbrească festivalul de muzică, scrie Euronews.com.

Unii muzicieni au îndemnat organizatorii să renunțe la participarea Israelului la eveniment din cauza modului în care a condus războiul împotriva Hamas în Gaza, declanșat de atacul din 7 octombrie al grupului militant asupra Israelului.

Nivelul de amenințare teroristă ”ridicat”

Anul trecut, Suedia și-a ridicat nivelul de amenințare teroristă cu o treaptă la "ridicat", al patrulea din cele cinci niveluri, pentru prima dată din 2016, pe fondul deteriorării situației de securitate în urma recentelor arderi ale Coranului care au declanșat proteste în lumea musulmană.

Poliția a declarat că a fost depusă o cerere pentru organizarea unei demonstrații în Malmö pentru a arde o copie a Coranului înainte de concurs.

În Suedia, nu există nicio lege care să interzică în mod specific arderea sau profanarea textelor religioase, iar Suedia nu are nicio lege privind blasfemia.

"Libertatea de exprimare este puternică în Suedia", a declarat Stenkula, potrivit ziarului Sydsvenska din Malmo. "Acum trebuie mai întâi să evaluăm cererea care a fost primită, apoi trebuie să vedem dacă primește permisiunea."

O ediție plină de controverse

Ediția din acest an a fost zguduită de controversele legate de participarea Israelului, ceea ce i-a determinat pe mulți să boicoteze evenimentul și să ceară să fie exclus de la Eurovision 2024.

Mulți au cerut, de asemenea, artiștilor să se pronunțe împotriva participării Israelului.

Mai mulți dintre artiștii care vor urca pe scena Eurovision, printre care Olly Alexander din Marea Britanie, Bambie Thug din Irlanda, Windows95Man din Finlanda și mulți alții, au emis o declarație în care își apără participarea, afirmând totodată că "nu se simt confortabil să tacă" în legătură cu situația.

Săptămâna trecută, directorul general adjunct al EBU, Jean Philip De Tender, a declarat că organizația a înțeles "profunzimea sentimentelor și opiniile puternice" pe care le-a provocat concursul Eurovision din acest an, dar "se opune cu fermitate oricărei forme de abuz online, discursuri de ură sau hărțuire îndreptate împotriva artiștilor noștri sau a oricăror persoane asociate cu concursul".

Finala Eurovision 2024 va avea loc pe 11 mai

Suedia a câștigat ediția de anul trecut a concursului de la Liverpool, Anglia, cu piesa "Tattoo" a cântăreței Loreen. Țara gazdă este, de obicei, câștigătoarea concursului din anul precedent.

Malmö, al treilea oraș ca mărime din Suedia, a mai găzduit Eurovision în 1992 și 2013.

Semifinalele concursului Eurovision au loc marți - 7 mai și joi - 9 mai. Marea finală va avea loc sâmbătă 11 mai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE