Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elon Musk se așteaptă ca Neuralink să testeze implanturi de cipuri cerebrale pe oameni în șase luni

Elon Musk se așteaptă ca un cip cerebral fără fir, de mărimea unei monede, dezvoltat de compania sa Neuralink, să înceapă testele clinice pe oameni în șase luni - după ce compania nu a respectat termenele stabilite anterior de miliardar, conform Euronews Next.

Teste clinice pe oameni

Neuralink dezvoltă interfețe cu cipuri cerebrale despre care spune că le-ar putea permite pacienților cu dizabilități să se miște și să comunice din nou, iar Musk susține că vizează, de asemenea, și redarea vederii.

Cu sediul în San Francisco Bay Area și Austin, Texas, Neuralink a efectuat în ultimii ani teste pe animale, în timp ce solicita aprobarea din partea Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA) pentru a începe testele clinice.

„Vrem să fim extrem de atenți și siguri că va funcționa bine înainte de a introduce un dispozitiv într-un om”, a declarat Musk miercuri.

Primele două scopuri vizate de dispozitivul Neurali vor fi redarea vederii și permiterea mișcării mușchilor la persoanele care nu pot face acest lucru, a declarat Musk.

„Chiar dacă cineva nu a avut niciodată vedere, niciodată, ca și cum s-ar fi născut orb, credem că putem totuși să redăm vederea”, a spus el. 

Ambiții mărețe în întârziere

Evenimentul a fost planificat inițial pentru 31 octombrie, dar Musk l-a amânat cu doar câteva zile înainte, fără a oferi un motiv. Ultima prezentare publică a Neuralink, în urmă cu mai bine de un an, a implicat o maimuță cu un cip cerebral care juca un joc pe calculator.

Musk, care se află la conducerea Tesla, SpaceX și Twitter, este cunoscut pentru obiectivele sale mărețe, cum ar fi colonizarea planetei Marte și salvarea umanității. Ambițiile sale pentru Neuralink, pe care a lansat-o în 2016, sunt de aceeași amploare.

El dorește să dezvolte un cip care să permită creierului să controleze dispozitive electronice complexe și, în cele din urmă, să permită persoanelor paralizate să recupereze funcțiile motorii și să trateze boli ale creierului precum Parkinson, demența și Alzheimer. El vorbește, de asemenea, despre îmbinarea creierului cu inteligența artificială.

Neuralink este în întârziere

Musk a declarat într-o prezentare din 2019 că își propune să primească aprobarea de reglementare până la sfârșitul anului 2020. Apoi, la o conferință de la sfârșitul anului 2021, a spus că speră să înceapă testele pe oameni în acest an.

Neuralink a ratat în mod repetat termenele interne pentru a obține aprobarea FDA, pentru a începe testele pe oameni, au declarat foști și actuali angajați.

Compania rivală Synchron a avansat deja cu testele pe oameni ale unei interfețe cerebrale concepute pentru a permite persoanelor cu paralizie să controleze fără fir dispozitivele digitale, prin intermediul gândului.

Implantul neuronal pe care îl testează nu necesită o intervenție chirurgicală deschisă pe creier - în schimb, acesta este trecut printr-o mică fantă în gât până la vena jugulară și împins în creier.

Synchron a depășit o etapă importantă în luna iulie prin implantarea dispozitivului său la un pacient din Statele Unite pentru prima dată și a finalizat deja studii pe patru persoane din Australia.

Musk a abordat Synchron la începutul acestui an cu privire la o potențială investiție, după ce și-a exprimat frustrarea față de angajații Neuralink cu privire la progresul lent al acestora, a relatat Reuters în august.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE