Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Doar 10% dintre ambalajele SGR au fost reciclate, la patru luni de la lansarea sistemului

La peste patru luni de la lansarea Sistemului de Garanție-Returnare, doar 25% dintre români returnează constant ambalajele, pentru a-și recupera garanția de 50 de bani, arată un studiu Kantar.

În continuare există probleme legate de funcționarea aparatelor de colectare. Drept urmare, nu mai mult de 10% dintre ambalajele cu simbolul SGR puse pe piață au fost reciclate.

Aparatele de colectare sunt frecvent pline sau nefuncționale

Deși au trecut 4 luni de la implementarea Sistemului de Garanție Returnare în România, în continuare există probleme. Sunt plângeri venite atât din partea consumatorilor, cât și a comercianților. Oamenii spun că de multe ori nu reșesc să-și recupereze garanția de 50 de bani, iar aparatele de colecatre sunt frecvent pline sau nefuncționale. În același timp, sunt comercianți care chiar vor să iasă din acest Sistem.

Unul din doi români a returnat ambalaje cu simbolul SGR

Până când problemele vor fi rezolvate, cifrele arată în felul următor: unul din doi români a returnat ambalaje cu simbolul SGR la punctele de colectare pentru a-și recupera garanția de 50 de bani. Dintre aceștia, 25% o fac în mod constant, în timp ce 58% au returnat ambalaje de cel puțin 3 ori până în prezent, arată datele studiului. În plus, vedem și un procent mare de români care intenționează să folosească punctele de colectare pentru ambalajele SGR, deși nu au făcut-o până acum. Mai exact, este vorba despre peste 38% dintre cei chestionați.

Cât despre notorietatea sistemului lansat la sfârșitul anului trecut, aproape toți au auzit de Sistemul de Garanție Returnare - 96% în prezent, față de 90%, câți erau anul trecut.

În patru luni de la lansare, peste un miliard de ambalaje cu simbolul SGR au fost puse pe piață

În pofida, numărului mare de persoane care cunosc despre posibilitatea returnării ambalajelor cu simbolul SGR și a recuperării garanției de 50 bani, totuși, vedem că doar 10% dintre ambalaje au ajuns să fie reciclate. O bună parte încă sunt în containerele din magazine. Mai exact, în patru luni de la lansare, peste un miliard de ambalaje cu simbolul SGR au fost puse pe piață, iar dintre acestea doar 100 de milioane au fost reciclate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE