Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Descoperirile făcute de ucraineni după ce au doborât cea mai modernă rachetă hipersonică a Rusiei, Zircon

Forțele armate ucrainene au doborât două rachete rusești Zircon, care se îndreptau spre Kiev, iar resturile au dezvăluit o mulțime de informații.

Loviturile rușilor au avut loc pe 25 martie și este a doua oară când este utilizată o astfel de rachetă. Prima dată a fost pe 7 februrie, când a durat 5 zile pentru confirmarea că resturile care au căzut în districtul Desnianskyi aparțineau unei rachete de tip ZM22 Zircon, cea mai nouă și mai modernă armă făcută de Moscova.

Ucrainenii au doborât două rachete rusești Zircon

Loviturile de pe 25 martie au fost date simultan, dar cu toate acestea, ucrainenii au reușit să le intercepteze exact deasupra Kievului.

Din analizarea preliminară a resturilor acestor rachete, ucrainenii au obținut date valoroase, potrivit publicației Defense Express. Spre deosebire de rămășițele de după lovitura din 7 februarie, resturile de acum oferă mai multe informații despre motorul rachetei, sistemul de ghidare, materialele folosite și alte detalii critice. Aceste informații vor ajuta la evaluarea adevăratelor capacități ale rachetei Zircon și a progreselor tehnologice pe care Rusia le-a realizat în dezvoltarea acestei rachete secrete.

Atacul cu rachete Zircon a fost lansat din Crimeea, după cum se precizează în anunțul oficial al Comandamentului Forțelor Aeriene. Însă persistă întrebările cu privire la locul exact de lansare: fie de la sistemul staționar de rachete de coastă Object-100 Utes, cunoscut și sub numele de Sotka, fie de la sistemul mobil de apărare de coastă Bastion.

De remarcat că, chiar și după interceptare, resturile de rachete reprezintă o amenințare atunci când cad la pământ. Acest lucru a fost evident atunci când o sală de sport dintr-o instituție de învățământ de stat din districtul Pecherskyi s-a prăbușit din cauza rămășițelor unei rachete. În total, șapte persoane au fost rănite, dintre care două au necesitat spitalizare.

Care sunt capacitățile unei rachete Zircon

Pentru a putea să o intercepteze mai exact, ucrainenii au calculat și durata de zbor a acestei rachete speciale Zircon către Kiev, iar aceste calcule necesită date precise despre parametri precum viteza, altitudinea, traiectoria și capacitățile de manevră. Au existat speculații pe scară largă cu privire la timpul de zbor. Unele surse susțin că ea ar putea ajunge din Crimeea în capitala Ucrainei în 3 minute, iar la Odesa, în doar un minut.

Ce se știe până acum este că racheta Zircon poate atinge o viteză în jur de 9.000 km/h, conform sursei citate, ceea ce o face hipersonică.

Această viteză derivă din conversia vitezei sale declarate, de 7,5 Mach, dar care este o viteză pe termen scurt, pe care o atinge în timpul coborârii către țintă. Viteza de croazieră susținută este de aproximativ 5,5 Mach (aproximativ 6.500 km/h).

  • Mach reprezintă viteza sunetului, dar variază în funcție de altitudine. De exemplu, în apropierea solului, Mach 1 este de aproximativ 1.225 km/h, în timp ce la 10 km altitudine, este de aproximativ 1.078 km/h. Aceste cifre nu sunt liniare din cauza factorilor de mediu. De exemplu, la 30 km altitudine, Mach 1 este de aproximativ 1.086 km/h, iar la 40 km, este în jur de 1.142 km/h.

Astfel, 7,5 Mach echivalează cu aproximativ 9.000 km/h. Cu toate acestea, viteza de croazieră susținută a rachetei Zircon rămâne de 5,5 Mach, ceea ce, la o altitudine ipotetică de 30 km, se traduce prin aproximativ 5.973 km/h.

Astfel, ucrainenii au aflat cam cât ar dura până când o asemenea rachetă ar ajunge din Crimea în Kiev. Așadar, din momentul lansării, zborul ar dura aproximativ 7 minute dacă ea este lansată din sistemul Object-100 aflat lângă Sevastopol, sau aproximativ 6 minute dacă este lansată de la Capul Tarkhankut, cu ajutorul unui sistem Bastion modernizat, conform sursei citate.

Traiectoriile aerobalistice ale rachetelor sunt mai complexe. Ele urcă la o înălțime semnificativă, accelerează, încep să coboare și apoi se apropie rapid de sol. Astfel, datorită traiectoriei curbate, distanța reală de zbor de-a lungul acelei parabole va fi mai mare decât o traiectorie în linie dreaptă. Însă predicțiile precise ale timpului de zbor sunt complicate.

Având în vedere aceste complexități, este dificil să se determine timpul exact de zbor al rachetei Zircon către anumite orașe ucrainene. Mai important este timpul de detectare și răspuns la lansarea unei rachete, ceea ce subliniază urgența dezvoltării unor sisteme eficiente de detectare și avertizare a amenințărilor.

Astfel, o rachetă Zircon este superioară celei Kinzhal (Kinjal), care era considerată până acum arma cea mai de temut din arsenalul Rusiei.

Viteza rachetei Zircon se schimbă în timpul zborului

Până acum, nu se știa exact ce motor este folosit în rachetele ZM22 Zircon. Dar după ce experții au analizat resturile rachetelor doborâte, s-a ajuns la concluzia că Rusia a reușit într-adevăr să dezvolte un motor hipersonic de tip ramjet.

Prin urmare, spre deosebire de racheta Kh-47 Kinzhal (Kinjal), Zirconul este într-adevăr o rachetă capabilă să mențină o viteză hipersonică destul de constantă. Ea nu doar accelerează scurt folosind un motor cu combustibil solid, ca în cazul rachetei balistice Kh-47 Kinzhal.

Astfel, după lansare, treapta de rapel se activează și propulsează Zircon la o altitudine semnificativă, accelerându-o până la viteze la care motorul hipersonic ramjet poate începe să funcționeze. Ca urmare, racheta Zircon atinge o viteză constantă de până la 5,5 Mach în timpul fazei de croazieră a zborului. În această etapă, zborul se desfășoară într-o atmosferă rarefiată, ceea ce permite o reducere a încărcării termice din cauza frecării cu aerul. Cu toate acestea, o viteză de 5,5 Mach nu este maximă pentru racheta de croazieră Zircon, deoarece ea începe să crească odată cu apropierea de ținta de la sol și accelerează rapid până la 7,5 Mach.

În acest timp, carena rachetei se încălzește mult, până la anumite temperaturi maximale, care pot fi suportate datorită unui strat special de izolare termică. În același timp, în apropiere de sol, viteza nu mai este atât de mare și rămâne la 4,5 Mach (5.367 km/h). Astfel, contrar a ceea ce se bănuia până acum, racheta ZM22 Zircon nu menține exact aceeași viteză hipersonică în etapa finală.

În aceste condiții, capacitățile reale ale rachetei Zircon sunt semnificativ mai mici decât cele anunțate de Rusia. Putin a lăudat racheta, despre care a spus că e capabilă să atingă viteze de până la 9 Mach (10.374 km/h), de care, în realitate, Zirconul nu se apropie.

În plus, în ceea ce privește raza de acțiune, datele preliminare arată că aceasta ar fi de 700 km, în cazul lansării din sistemul staționar de rachete de coastă Object-100 Utes. Rușii au declarat că raza de acțiune este de 1.000 km, ceea ce e fals.

În orice caz, în etapa finală, viteza de 4,5 Mach este semnificativă. Spre comparație, vechiu Kh-22 sovietic, pe care Rusia îl folosește des, are o viteză de până la 2,4 Mach (2.940 km/h) în faza terminală. Prin urmare, față de Kinjal, racheta ZM22 Zircon este extrem de greu de interceptat.

Cu toate acestea, sistemele moderne antiaeriene, după cum demonstrează experiența practică a forțelor armate ucrainene, permit contracararea rachetei Zircon.

În prezent, principala întrebare rămâne legată de sistemul de ghidare a rachetelor Zircon, dar experții continuă să analizeze și resturile componentelor electronice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE