Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Decizia în favoarea României din dosarul Roșia Montană ar putea fi contestată. Avocat: ”Investitorul poate să formuleze o astfel de cerere”

Crenguța Leaua, unul dintre cei peste 20 de avocați care a reprezentat România în instanța arbitraj internațional în dosarul ”Roșia Montană”, a declarat că firma canadiană Gabriel Resources poate contesta hotărârea pronunțată în favoarea țării noastre. Într-un interviu acordat Euronews România, avocatul specializat în arbitraj internațional a explicat, însă, că hotărârea este una ”solidă care a confirmat în mod corect poziția statului român”.

În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Crenguța Leaua a afirmat că mai există o cale de recurs la care ar putea apela firma canadiană Gabriel Resources, chiar dacă România a câștigat procesul pentru Roșia Montană.

În fața Curții de Arbitraj pe lângă Banca Mondială are această posibilitate de formulare a unei cereri de anulare. Motivele sunt însă limitative. Sunt câteva motive bine precizate care nu sunt de natură să deschidă întreaga cauză.

Nu este un apel. Nu e ceva ce deschide dosarul complet și îl reia în discuție pe toate aspectele, ci doar anumite chestiuni deosebit de importante, în special procedurale, pot să constituie un motiv. Acest lucru se poate petrece și investitorul poate să formuleze o astfel de cerere. Urmează să vedem dacă o va formula. Dacă o formulează, ce argumente va avea.

În ceea ce ne privește, văzând hotărârea arbitrală, considerăm că este o hotărâre solidă care a confirmat în mod corect poziția statului român”, a declarat avocata Crenguța Leaua, la Euronews România.

Avocatul specializat în arbitraj internațional a precizat că firma de avocatură elvețiană LALIVE SA și casa de avocatură românească SC LEAUA & ASOCIATII care au apărat România la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții (ICSID) au realizat o analiză de risc pentru dosarul ”Roșia Montană”

Ca avocați luăm întotdeauna în considerare ambele posibilități; și posibilitatea de a avea un tribunal judecătoresc sau arbitral care ne înțelege și ne acceptă punctul de vedere și posibilitatea în care nu. De aceea există întotdeauna o pregătire foarte complexă.

Avocații în momentul în care își pregătesc dosarul încearcă să anticipeze inclusiv argumentele adversarului, inclusiv să joace roluri în echipă astfel încât să-și testeze valoarea argumentului și să fie sigur că este penetrant și poate să facă arbitrul să înțeleagă situația de fapt”, a argumentat Crenguța Leaua.

Avocata Crenguța Leaua, despre dosarul ”Roșia Montană”: ”Trebuie întotdeauna să speri în ce poate fi mai bun și să pregătești pentru ce poate fi mai prost”

Crenguța Leaua a evidențiat că dosarul ”Roșia Montană” a avut o complexitate deosebit de mare, motiv pentru care informațiile au fost analizate din ”toate unghiurile cu putință ca să facem o apărare solidă”.

Trebuie întotdeauna să speri în ce poate fi mai bun și să pregătești pentru ce poate fi mai prost. E vorba despre o responsabilizare în pregătire.

Pentru noi, dosarul a avut o complexitate deosebit de mare. E unul dintre cele mai complexe dosare, în mod obiectiv văzute, din cauza duratei, a numărului de evenimente avute în vedere, din cauza diverselor paliere de autorități administrative - locale, centrale, agenții publice care au fost implicate, inclusiv procese pe rolul instanțelor judecătorești care au fost luate în considerare.

Analiză de risc s-a făcut. Ne-am asigurat că abordăm problema din toate unghiurile cu putință ca să facem o apărare solidă”, a mai spus ea.

Hotărârea în favoarea României în dosarul Roșia Montană, luată cu majoritate de voturi

Crenguța Leaua a amintit că doi judecători, prin care și președintele Tribunalului Arbitral, au dat câștiga de cauză României, chiar dacă al treilea magistrat a făcut opinie separată.

”Este o hotărâre arbitrală valabilă și în situația în care este luată cu majoritate și în situația în care este luată cu unanimitate. Atunci când ea este luată cu majoritate, ea arată că în interiorul tribunalului arbitral au existat păreri diferite care nu s-au putut reconcilia.

În cazul de față, avem unul dintre arbitri care nu a putut să aibă o poziție similară cu cea a celorlalți doi.

Președintele Tribunalului Arbitral a fost între cei care a semnat hotărârea în favoarea Guvernului României. Acest lucru este important”, a explicat ea.

Cum au fost numiți arbitrii în dosarul ”Roșia Montană”

”La procedurile de acest gen, fiecare parte numește un arbitru. Statul numește un arbitru, investitorul numește un arbitru și după aceea este numit un supraarbitru sau președintele Tribunalului Arbitral.

Pentru noi este deosebit de important că hotărârea a fost luată cu o majoritate care a inclus și președintele Tribunalului Arbitral”, a concluzionat Crenguța Leaua, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE