Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cosmin Matei, testat pozitiv. Mijlocașul echipei Sepsi a fost depistat cu un stimulent extras din mușcată

Jucătorul echipei Sepsi Cosmin Matei a fost testat pozitiv. Rezultatul a venit după ce mijlocașul a fost testat la finalul meciului cu CSU Craiova, 1-3 acasă, pe 4 februarie.

După ce a ratat o ocazie clară de a marca chiar în fața porții, jucătorul de fotbal a fost invitat să facă un test doping cu probă de urină, rezultatul fiind unul pozitiv, potrivit sportpesurse.ro.

Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) confirmă rezultatul analitic al probei de urină. Matei a fost depistat cu o substanță pe nume 5-metilhexan-2-amină. Produsul e trecut pe lista interzisă publicată pe portalul Agenției la secțiunea de stimulente.

”MHA este un stimulent care a fost vândut ca medicament până la începutul anilor 1970, dar nu mai este utilizată în tratamentul medical. MHA este inclusă în componența unor suplimente alimentare comercializate în prezent, inclusiv online.

Substanţele din secțiunea Stimulente pot fi găsite, fără limitare, în medicamentele folosite în tratamentul anafilaxiei, al ADHD sau al simptomelor de răceală și gripă.

Având în vedere clasificarea acesteia ca substanță specifică, Legea nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport și Codul Mondial Anti-Doping 2021 nu impun măsura suspendării provizorie obligatorie.”, se arată în comunicatul ANAD.

Riscurile de a lua suplimente trebuie evaluate în raport cu beneficiul potențial care poate fi obținut, iar sportivii trebuie să aprecieze consecințele negative ale unei încălcări a reglementărilor anti-doping ca fiind rezultatul administrării unui supliment contaminat.

Utilizarea suplimentelor care au fost supuse unuia dintre sistemele disponibile de asigurare a calității poate contribui la reducerea, dar nu la eliminarea, riscului unei încălcări doping neintenționate.”

Cum ajunge un supliment pe lista substanțelor interzise

Conform Codului Mondial Anti-Doping, WADA decide din proprie iniţiativă să includă pe Lista Interzisă o substanţă sau metodă dacă îndeplineşte cel puţin două dintre următoarele trei criterii:

  • Există dovezi medicale sau din alt domeniu ştiinţific, efect farmacologic sau din experienţă în sensul că substanţa sau metoda, singură sau în combinaţie cu alte substanţe sau metode, are potenţialul de a creşte sau creşte performanţa sportivă;
  • Există dovezi medicale sau din alt domeniu ştiinţific, efect farmacologic sau din experienţă că folosirea substanţei sau metodei reprezintă un risc real sau potenţial pentru sănătatea sportivului;
  • WADA ajunge la concluzia că utilizarea substanţei sau a metodei încalcă spiritul sportului, descris în introducerea Codului.

În scopul aplicării Articolului 10 din Codul Mondial Anti-Doping, toate substanţele interzise vor fi „Substanţe specifice”, dacă nu se precizează altfel în Lista Interzisă.

Nicio metodă interzisă nu va fi o metodă specifică, dacă nu este identificată în mod specific ca o metodă specifică în Lista Interzisă (M2.2).

În procesul de gestionare a rezultatelor sunt aplicabile prevederile Legii nr. 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport, Codul Mondial Anti-Doping 2021, Standardul Internațional pentru gestionarea rezultatelor 2021 și Lista Interzisă 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE