O treime dintre spitalele din România se confruntă cu probleme financiare grave, avertizează Colegiul Medicilor din România.
După ce managerul Spitalului Județean din Brașov a anunțat săptămâna trecută că activitatea unității medicale are mult de suferit din cauza datoriilor, acum și alți directori de spitale trag un semnal de alarmă.
Este și cazul spitalului de Psihiatrie și Neurologie din Brașov, care are datorii de milioane de lei.
Spitalul de Psihiatrie și Neurologie din Brașov, datorii de milioane de lei
Spitalul de Psihiatrie și Neurologie din Brașov a început să aibă probleme încă din 2022, atunci când o clădire anexă în care erau 131 de paturi a fost închisă.
Asta a dus la supraaglomerarea altor secții din spital și la o reducere a finanțării de la Casa de Asigurări de Sănătate, așa că datoriile s-au tot acumulat. Iar unii furnizorii de medicamente au anunțat că ar putea opri aprovizionarea.
”Cele 131 de paturi suspendate de pe structura unității sanitare nu fac obiectul contractului cu Casa de Sănătate, situație în care ptențialele cazuri, care pot fi externate de pe acele paturi nu sunt decontatea la acesta data din fonctul național unic de asigurari sociale de sănătate.”, a declarat Ancuța Daisa – director Casa de Asigurări de Sănătate Brașov.
”De luna viitoare este foarte posibil să începem să avem blocaje. Avem deja notificări de la anumiți furnizori. De exemplu pe o secție de neurologie unde avem deficit de 70% de paturi, vă dați seama că temporar, pe o perioadă scurtă, dacă a fost nevoie și a fost cu siguranță să suplimentăm un pat.”, a declarat Bogdan Rusu – manager Spitalul de Psihiatrie și Neurologie Brașov.
Medicii spun că au fost momente în care au fost nevoiți să pună pacienții în spații improvizate sau chiar pe canapele.
”Am avut momente în care am avut puși pe peste tot, în încăperi, pe canapele și așa mai departe. Și acum avem paturi băgate în plus că dacă avem suspendate paturile nu avem cum să gestionăm situația.”, spune un medic.
Autoritățile locale caută soluții pentru acoperirea datoriilor pe care le au spitalele brașovene.
”Singura variantă pe care o putem face la momentul este să cerem susținere financiară din partea Guvernului din fondul de rezervă, demersuri pe care le-am inițiat încă de săptămâna trecută urmând ca astăzi sau mâine să plece documentația către Guvern, să primim aceste sume de bani.”, a declarat Todorică Șerban – președinte Consiliul Județean Brașov.