Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cea mai bună carte de bucate din Europa de Est e scrisă de un român. Mircea Groza, câștigător la Premiile Gourmand

Volumul ”Zămuri, supe, zupe și năcreli”, documentat și scris de Mircea Groza, a fost desemnat cea mai bună carte de bucate din Europa de Est. Titlul a fost acordat la Premiile Gourmand World Cookbook, o competiție considerată drept Oscarul dedicat culturii gastronomice.

În cadrul ”Saudi Feast Food Festival” din Riad, cartea de povești gastronomice și rețete a lui Mircea Groza a fost nominalizată la categoriile ”Food Heritage book” și ”Eastern Europe book”. La secțiunea cea mai bună carte de bucate din Europa de Est, autorul român a concurat cu scriitori din Bulgaria, Polonia și Ungaria.

Ce sunt Premiile Gourmand World Cookbook

Premiile ”Gourmand World Cookbook” sunt o competiție organizată la nivel mondial și dedicată culturii gastronomice. A 29-a ediție a concursului a fost organizată în Riad, capitala Arabiei Saudite.

Potrivit Transilvaniabusiness, cele mai bune cărți de bucate editate în perioada 15 noiembrie 2022 - 15 noiembrie 2023 au fost premiate în 27-28 noiembrie la Riad, în cadrul unei ceremonii care a cuprins patru secțiuni: bucătărie internațională, cărți destinate strângerii de fonduri, emisiuni culinare TV și gastrodiplomație.

De asemenea, în cadrul Târgului Internațional de Cărți de Bucate, a fost premiat cel mai bun autor, cel mai bun editor, cea mai bună carte de Lifestyle, cea mai bună carte de sustenabilitate, precum și cele mai bune subiecte.

Premiile Gourmand World Cookbook, considerate Oscarul pentru arta culinară

Premiile Gourmand a fost fondate în anul 1995 de Edouard Cointreau. În fiecare an, onorează cele mai bune cărți culinare și vin, tipărite sau digitală, precum și televiziunea alimentară, potrivit Cookbookfair.com.

În fiecare an, distincțiile sunt acordate într-un loc reprezentativ pentru gastronomie.

Premiile Gourmand au fost comparate cu Oscarul pentru film și sunt inspirat de Jocurile Olimpice și de spiritul lor.

”Recompensăm acum tot conținutul de mâncare și băuturi, în format tipărit sau digital, plătit sau gratuit, private sau publice, edituri comerciale sau auto-publicate, mari sau mici, cu un egal sansa pentru toata lumea. Premiile Gourmand sunt o oportunitate unică de a construi imaginea mâncării cultura într-o țară, arată lumii spiritul ei”, au precizat organizatorii.

Edouard Cointreau, președintele și inițiatorul Premiilor Gourmand World Cookbook, provine din familia celebră datorită băuturii Cointreau.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE