Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ - 75 de ani de NATO: O alianță pur defensivă încearcă să aducă liniștea în Europa. ”Suntem într-o situație extrem de tensionată”

Astăzi se împlinesc 75 de ani de la semnarea tratatului care a pus bazele alianței militare nord-atlantice, NATO.

Erau 12 state fondatoare, iar astăzi alianța cuprinde 32 de țări, care au pus la punct un sistem comun de apărare împotriva unui atac provenit din exterior. Aniversarea NATO vine într-un context de tulburări internaționale – războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu, dar și revigorarea terorismului. În plus, în această perioadă, NATO este în căutarea unui nou secretar general.

Situația a fost analizată de jurnalistul Euronews Cătălin Lența:

Este un moment critic, aș putea putea spune. Pentru că să ne amintim de la ce a plecat constituirea NATO. De la încercarea de a găsi un răspuns adecvat, dacă e nevoie militar, la amenințările externe. Și atunci ne amintim că, după al doilea Război Mondial, Statele Unite erau deja inamice, adică mai puțin prietene cu Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste. Și a apărut această alianță pentru a contracara eventuale acțiuni militare ale URSS-ului în Europa.

O încercare de a contracara agresivitatea Rusiei în Europa

Unde suntem astăzi? Din păcate, cam în aceeași situație. O încercare de a contracara agresivitatea Rusiei în Europa. Și această agresivitate am văzut-o încă din 2014 când Rusia a anexat absolut ilegal Crimeea și au trecut 10 ani de atunci. Am văzut-o în 2022, în frebruarie, când a invadat Ucraina și a cucerit o suprafață destul de importantă, cam a șasea parte din teritoriul Ucrainei. O vedem în fiecare zi prin declarațiile extrem de belicoase și revanșarde ale Rusiei la adresa Poloniei a statelor baltice, a României, Bulgariei. Mai puțin a Ungariei care își păstrează bune relații în continuare cu Moscova.

Suntem, din păcate, într-o situație extrem de tensionată care nu ne aduce liniște. Știm că avem această umbrelă defensivă, inclusiv deasupra României. Nici nu are rost să calculăm ce ar fi însemnat ca România să nu fie în spațiul nor-atlantic, în acest spațiu comun de apărare.

Suntem într-o situație tensionată

Suntem îngrijorați, am sporit cu toții în Europa cheltuielile pentru apărare. Există această țintă de 2 procente din PIB care trebuie atinsă. Să spunem că la nivel mondial cheltuielile militare ale NATO sunt 70% din valoarea totală. E foarte mult. În toată lumea. 70% reprezintă ponderea cheltuielilor statelor din NATO.

E adevărat, în NATO sunt armate extrem de puternice. Armata Statelor Unite cheltuie sume impresionante, Turcia cu armate foarte dezvoltate. Absolut deloc surprinzător s-a ridicat foarte mult Polonia care a investit miliarde și miliarde de euro, în ultimii ani, în achiziții militare și în formarea trupelor.

Din păcate, alianța militară nu are un standard. Și vedem acest lucru când apare nevoia de a furniza muniție Ucrainei. UE, NATO, partenerii occidentali ai Ucrainei nu reușesc să găsească suficient de multe obuze pentru că fiecare armată folosește ceea ce a produs în țara respectivă. Acum se trece la o standardizare.

Alianța este mai puternică și mai unită ca niciodată

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi, la Bruxelles, că Statele Unite şi Europa sunt mai puternice şi mai în siguranţă împreună în cadrul Alianţei Atlantice.

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: ”În 1979, am făcut parte din Armată. Dacă ar fi fost un război, aș fi fost pe front. Mie nu mi-a fost teamă pentru că știam că nu sunt singur.

Am avut în spate alianța NATo. Când s-a terminat Războiul Rece s-a terminat, NATO a ajutat să se încheie două războaie etnice din Balcani.

În 2001, după atacurile din 11 septembrie, pentru prima dată am invocat articolul 5 al tratatului de la Washington care stipulează că un atac împotriva unui aliat este un atac împotriva tuturor.

NATO, implicat în lupta împotriva terorismului

NATO a fost de atunci implicat în lupta împotriva terorismului.

În 2014 a avut loc anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia. De atunci noi am încercat să reintroducem și să consolidăm forțele NATO. Alianța este mai puternică și mai unită ca niciodată.

La început, am avut 12 membri. Astăzi suntem 32. Trebuie să fie corect ceea ce facem”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE