Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ. Interviul acordat de Vladimir Putin lui Carlson Tucker, ”o propagandă foarte clară”. ”Nu a fost decât un narativ rusesc despre cum Rusia are dreptate”

Interviul pe care președintele rus Vladimir Putin i-a acordat lui Tucker Carlson a fost ”o amplă acțiune propagandistică” deoarece ”au fost întrebări servite”, iar niciuna dintre marile instituții de presă din lume nu a reușit să obțină un interviu cu liderul de la Kremlin, în decurs de doi ani de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, a afirmat jurnalistul Euronews România, Cătălin Lența, specializat în politică externă, care a analizat discursul președintelui rus.

Tucker Carlson, fost prezentator la postul american Fox News și un apropiat al lui Donald Trump, a realizat un interviu de aproape două ore cu președintele rus Vladimir Putin.

Demersul a stârnit controverse, în condițiile în care ”Tucker Carlson nu este o instituție de presă de tip The Wall Street Journal, BBC, New York Times, dar a obținut acest interviu”, susține jurnalistul Cătălin Lența.

Am avut o amplă acțiune propagandistică pe care mulți au urmărit-o. Un interviu fluviu acordat de Vladimir Putin unui jurnalist american, dat afară acum un an de zile de la postul Fox News, cu 10 minute înainte de a intra în emisie. Și Fox News nu este cel mai democrat post de știri pe care îl cunoaștem în SUA.

Carlson Tucker are acum o emisiune pe canalul X, are un site propriu și mi s-a părut un foarte bun propagandist pentru Kremlin, din ceea ce am văzut”, a afirmat Lența.

”La o instituție de presă serioasă, întrebările n-ar fi fost pe placul lui Vladimir Putin”

Jurnalistul Euronews România, cu specializat în politică externă, a evidențiat că interviul acordat de Putin a părut un monolog cu partener, pe motiv că ”la o instituție de presă serioasă, întrebările n-ar fi fost pe placul lui Vladimir Putin”.

”În primul rând, să vedem cum a ajuns Tucker Carlson, un jurnalist despre care românii nu știu mare lucru. Nu ne uităm mulți la Fox News. Unii îl urmăresc. L-am văzut în seriale de comedie, cu apariții temporare.

Tucker Carlson nu este o instituție de presă de tip The Wall Street Journal, BBC, New York Times, dar a obținut acest interviu. Nu pot face nicio asociere între prietenia lui Tucker Carlson cu fostul președinte Donald Trump, cel care are o părere foarte bună despre Vladimir Putin.

Mari instituții de presă din lume, după anunțul privind acest interviu, au spus și ele: am cerut interviuri cu președintele Rusiei de doi ani de când a început războiul. Am fost refuzați încontinuu. Nimeni nu a reușit să obțină un interviu de acest gen cu Vladimir Putin, deși chiar Kremlinul se lăuda zilele trecute că «avem zeci de cereri de interviuri». De ce nu le-o fi dat curs?

Pentru că la o instituție de presă serioasă, că e televiziune, radio, ziar, site, întrebările n-ar fi fost pe placul lui Vladimir Putin”, a mai spus Cătălin Lența.

”Cum poate să spună Vladimir Putin că e dispus să negocieze, dar întâi lăsați-ne să îi tocăm pe ucraineni”

Nu a fost decât un narativ rusesc despre cum Rusia are dreptate, cum Rusia a fost nedreptățită și Ucraina este de vină pentru tot ce se întâmplă și dușmanul Rusiei e reprezentat nu neapărat de clasa politică americană, ci de Agenția Centrală de Informații (CIA). Că tot ce se întâmplă e din vina americanilor.

Cum poate să spună Vladimir Putin că e dispus să negocieze, dar întâi lăsați-ne să îi tocăm pe ucraineni, așa cum o facem din 2014 în Donbas. Lăsați-ne să îi omorâm și apoi venim la negocieri.

Ăsta e mesajul. Nu le mai dați arme, pentru că dacă nu le mai dați voi, avem noi și le trimitem noi arme ucrainenilor”, a mai precizat jurnalistul Euronews România.

”Kremlinul nu te lasă să intri cu întrebările tale. Îți cere să le vadă”

”A fost propagandă foarte clară, indiferent cât a încercat Tucker Carlson să pară imparțial, obiectiv.

Întrebările sale au fost de genul: nu e așa, domnule director, că...? Și răspunsul nu putea fi decât da sau nu.

Au fost întrebări servite. Sunt convins că înainte de un astfel de interviu, Kremlinul nu te lasă să intri cu fițuica ta, cu întrebările tale. Îți cere să le vadă. Domnule, ce ai de gând să-l întrebi? Nu cât poartă la pantofi, ci câtă dreptate are Rusia în acest conflict. Rusia e provocată concret.

Am ascultat o frază a lui Vladimir Putin vorbind despre faptul că nu își dorește extindere la scară globală a acestui conflict, că ar duce omenirea în pragul extincției, că în Occident se vorbește mereu de faptul că Rusia va ataca cu arme nucleare tactice lumea”, a mai menționat Lența.

Sunteți mulțumiți cu cât ați câștigat în Ucraina? Întrebarea la care Putin nu a răspuns

”Nu Putin și oamenii lui vorbeau de atacuri cu arme nucleare în ultimă instanță? Nu Occidentul! Occidentul era îngrozit în continuare de un astfel de perspectivă.

Am remarcat un lucru. La un moment dat, Carlson Tucker, curajos, așa cum îl știm, l-a întrebat pe președintele Vladimir Putin după o oră și 40 de minute de interviu: dar sunteți mulțumiți cu cât ați câștigat în Ucraina?

Nu a existat un răspuns la această întrebare.

Dacă tot vrea să meargă la masa negocierilor, să spună: «am cucerit prea mult, am cucerit prea puțin»”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE