Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Alexei Navalnîi a fost asasinat”. Avertismentul familiei disidentului: Singura morgă din Salekhard nu a primit trupul lui neînsufleţit

Rudele lui Alexei Navalnîi au obținut confirmarea oficială despre moartea acestuia. Trupul liderul opoziției ruse care a murit în închisoare a fost ridicat de procurorii ruși pentru a efectua ancheta în cazul morții. În schimb, rudele disidentului rus susțin că Navalnîi a fost ucis și solicită autorităților ruse să le predea trupul.

”Alexei Navalnîi a fost asasinat. Moartea sa a avut loc pe 16 februarie, la ora locală 14:17, potrivit mesajului oficial adresat mamei lui Alexei .

Un angajat al coloniei a declarat că trupul lui Navalny se află acum în Salekhard. Acesta a fost ridicat de către anchetatori. Acum, aceștia efectuează «investigații».

Cerem ca trupul lui Alexei Navalnîi să fie predat imediat familiei sale”, a transmis Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt a lui Alexei Navalnîi, pe platforma X (fosta Twitter).

Cadavrul lui Navalnîi nu se află la singura morgă din Salekhard, indicată de autoritățile ruse

Cadavrul lui Alexei Navalnîi nu a ajuns la singura morgă din Salekhard, oraşul din apropierea închisorii din regiunea arctică unde opozantul rus a murit subit vineri, a precizat un angajat al morții, citat de agenția Reuters.

La rândul ei, purtătoarea de cuvânt al lui Navalnîi, Kira Iarmîş, a confirmat că trupul regretatului disident nu se află la morga din Salekhard. Ea a menționat că mama lui Navalnîi şi avocatul acestuia s-au deplasat la morgă, însă aceasta era închisă.

''Avocatul lui Aleksei şi mama lui au ajuns la morga din Salekhard. Era închisă, deşi colonia (penitenciară) dăduse asigurări că funcţionează şi că trupul lui Navalnîi se afla acolo. Avocatul a sunat la numărul de telefon de pe uşă. I s-a spus că a fost a şaptelea persoană care a sunat astăzi şi că trupul lui Aleksei nu se află la morgă'', a scris Kira Iarmîş, pe X.

Oficiali ruși: Cauza morții lui Navalnîi nu a fost încă stabilită

”Un alt avocat al lui Navalnîi, care a mers la Comitetul de Investigații din Salekhard, a fost informat că, până în acest moment, ”cauza morții lui Alexey nu a fost încă stabilită, a fost efectuată o nouă examinare histologică”.

”Se presupune că rezultatele vor fi disponibile săptămâna viitoare. Este evident că mint și că fac tot ce pot pentru a evita predarea cadavrului”, a mai transmis Iarmîş

Mama lui Navalnîi, umilită de angajații coloniei. A fost pusă să aștepte două ore, dar trupul fiului ei fusese transportat în alt loc

Echipa lui Navalnîi mai scuză faptul că mama regretatului opozant rus a așteptat două ore până când un angajat al coloniei i-a spus că, de fapt, trupul fiului ei se află la centrul de medicină legală din Salekhard.

”Putin l-a omorât'', a acuzat echipa lui Navalnîi, imediat după ce mama opozantului a primit certificatul de deces de la funcţionarii închisorii în care a murit, potrivit Agerpres.

Însoțită de un avocat, mama lui Alexei Navalnîi a ajuns sâmbătă la închisoarea din regiunea arctică unde fiul ei a murit vineri.

Potrivit Radio Liberty, Liudmila Navalnaia a zburat sâmbătă dimineaţă de la Moscova către oraşul Salekhard, din districtul autonom Iamalo-Neneţ. Ulterior, mama opozantului s-a deplasat cu maşina în oraşul Harp, unde se află închisoarea IK-3, în care fiul ei a fost transferat în decembrie anul trecut.

Cu o zi înainte, echipa lui Navalnîi a anunţat că avocatul şi rudele opozantului rus urmau să se deplaseze sâmbătă la Harp pentru a identifica cadavrul și pentru a afla detalii despre circumstanţele morţii.

La rândul său, președintele american, Joe Biden spune că Vladimir Putin este responsabil pentru moartea lui Alexei Navalnîi. Liderul de la Casa Albă l-a omagiat pe opozantul rus, despre care a spus că este un luptător pentru dreptate. El a transmis condoleanțe familiei și susținătorilor lui Navalnîi.

Opoziţia şi presa independentă rusă, precum şi ministerele de Externe occidentale l-au acuzat la unison pe preşedintele rus Vladimir Putin că a ordonat asasinarea lui Navalnîi, inamicul numărul unu al Kremlinului timp de 15 ani.

Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant al lui Vladimir Putin, a murit în închisoare, au anunțat vineri autoritățile ruse. Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru ceea ce Moscova numește extremism. El era închis într-o colonie din Siberia, în condiții dure.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE