Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Cine sunt favoriții din sondaje

Aproximativ 1,8 milioane de cetăţeni din Macedonia de Nord sunt aşteptaţi miercuri la vot pentru a alege viitorul preşedinte al ţării, transmit AFP şi DPA.

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 07:00 (05:00 GMT) şi se vor închide la 19:00 (17:00 GMT).

Cine sunt favoriții din sondaje

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, preşedintele în exerciţiu Stevo Pendarovski, care provine din Uniunea Social-Democrată (SDSM), este devansat clar de Gordana Siljanovska-Davkova, reprezentantă a partidului naţionalist VMRO-DPMNE.

Totuşi, este improbabil ca vreunul dintre candidaţi să obţină mai mult de 50% din voturi. În cursa electorală se află alţi cinci candidaţi, iar un foarte probabil tur 2 al prezidenţialelor este prevăzut pentru data de 8 mai, când au loc şi alegeri parlamentare.

Printre candidaţii la funcţia supremă în Macedonia de Nord sunt şi doi etnici albanezi: actualul ministru de externe Bujar Osmani, din partea partidului DUI, membru al coaliţiei guvernamentale de la Skopje, şi Arben Taravari, candidatul unei alianţe electorale a partidelor de opoziţie albaneze. Etnicii albanezi constituie aproximativ 25% din populaţia Macedoniei de Nord.

Macedonia de Nord negociază aderarea la UE

În iulie 2022, Uniunea Europeană şi Macedonia de Nord au deschis negocierile de aderare. Sub presiunea Bulgariei, stat membru al UE şi vecin cu Macedonia de Nord, mica ţară balcanică ar trebui să menţioneze minoritatea bulgară în preambulul Constituţiei sale, aceasta fiind o condiţie pentru începerea unor discuţii mai substanţiale privind aderarea la UE.

Totuşi, din cauza opoziţiei din partea VMRO-DPMNE, nu s-a reuşit găsirea unei majorităţi de două treimi în parlament pentru a amenda Constituţia.

Partidul proeuropean SDSM este la conducere la Skopje din 2017. Macedonia de Nord, ce are această denumire din 2019, a aderat la NATO în 2020 după ce guvernul condus de Zoran Zaev a soluţionat cu Atena o dispută legată de numele ţării. Grecia insistase asupra schimbării numelui ţării din Macedonia în Macedonia de Nord pentru a se evita orice confuzie cu regiunea greacă omonimă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE