Virgin Orbit, compania magnatului britanic Richard Branson, a cerut să intre în faliment în Statele Unite, după ce nu a reușit să asigure noi investiții. Firma specializată în lansarea sateliților și-a întrerupt activitatea în urmă cu mai multe săptămâni și a anunțat că va disponibiliza 85% dintre cei 750 de persoane.
Virgin Orbit intră în faliment după ce în luna ianuarie nu a reușit să lanseze din Marea Britanie un satelit, relatează publicația Forbes. Compania miliardarului Richard Branson a cerut să fie plasată sub protecţia Legii falimentului din SUA, solicitarea fiind depusă la Tribunalul pentru falimente din districtul Delaware.
Reprezentanții firmei susțin că nu au reușit să obțină suficiente fonduri pentru a continua activitatea. Decizia de a intra în faliment vine în contextul în care firma și-a concediat cei mai mulți dintre angajați și a întrerupt operațiunile. De asemenea, a anunțat că va primi o infuzie de capital de 31,6 milioane de dolari de la Virgin Investments, o altă companie deținută de Bransonm pentru a se menține pe linia de plutire pe tot parcursul procesului.
În declarația prin care cere intrarea în faliment, Virgin Orbit menționează că, la 30 septembrie 2022, avea active de aproape 243 de milioane de dolari și datorii de circa 153 de milioane de dolari.
În pofida eforturilor de a consolida situația financiară a companiei, Dan Hart, directorul executiv al Virgin Orbit, a precizat că ”în cele din urmă trebuie să facem ceea ce este mai bine pentru afacere”.
În ianuarie, Virgin Orbit a eșuat la prima tentativă de a lansa sateliți pe orbită din Marea Britanie. Demersul nereușit a fost considerat o mare dezamăgire pentru programul spațial britanic aflat la început și a însemnat începutul sfârșitului pentru Virgin Orbit.
Firma a fost evaluată la 3,2 miliarde de dolari în momentul în care a fost listată pe bursă în urmă cu mai puțin de doi ani. După lansarea eșuat, acțiunile Virgin Orbit s-au prăbușit în următoarele luni și, pe fondul discuțiilor pentru asigurarea finanțării, compania a întrerupt - apoi a încetat - operațiunile și a concediat majoritatea personalului.
Averea lui Richard Branson, evaluată la trei miliarde de dolari
Forbes estimează că Richard Branson are o avere de trei miliarde de dolari. Magnatul britanic a fondat mai multe companii, printre care Virgin Atlantic, Virgin Media și Virgin Galactic. Branson susține că s-a îmbogățit prin propriile abilități și este considerat unul dintre cei mai bogați oameni din Marea Britanie. Alături de Elon Musk, directorul executiv al Tesla și Twitter, și de Jeff Bezos, fondatorul Amazon, face parte dintre miliardarii care investesc în călătoriile în spațiu, pentru a acapara o parte din piața emergentă.