Compania Google a concediat încă aproximativ 20 de muncitori despre care a spus că au participat la proteste care denunțau acordul de cloud computing încheiat de companie cu guvernul israelian. Numărul total al muncitorilor concediați în ultima săptămână din această cauză a ajuns la peste 50, potrivit The Washington Post.
Concedierile au avut loc la câteva zile după ce directorul general, Sundar Pichai, le-a spus angajaților, într-o notă la nivelul întregii companii, că nu ar trebui să folosească compania drept "platformă personală" sau "să se lupte pe teme politice".
"Corporația încearcă să înăbușe disidența, să își reducă la tăcere angajații și să își reafirme puterea asupra lor", a declarat Jane Chung, purtător de cuvânt al No Tech for Apartheid, un grup care a protestat față de deciziile Google și Amazon de a încheia contracte cu guvernul israelian încă din 2021.
Un val de proteste
Protestele de la Google fac parte dintr-o mișcare mai largă de opoziție față de guvernul și corporațiile americane care colaborează cu guvernul și armata israeliană. Manifestanți pro-palestinieni au fost arestați în ultimele zile la universitățile Yale și Columbia din Statele Unite.
Google susține că fiecare lucrător pe care l-a concediat a perturbat într-un anumit mod activitatea companiei, în timp ce lucrătorii contestă afirmațiile, spunând că unii dintre cei concediați nici măcar nu au intrat în birourile companiei în ziua demonstrațiilor.
Google a mai concediat în trecut lucrători care au criticat public compania. Totuși, acest val de concedieri, într-un timp atât de scurt, este cel mai mare din istoria companiei. Google și-a construit de-a lungul timpului reputația unei companii deschisă în ceea privește cultura organizațională. Angajații erau încurajați să dezbată și să pună la îndoială deciziile liderilor.