Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

TVA scăzut pentru săpun, pastă de dinți sau absorbante. Dacă propunerea va fi adoptată de Parlament, cota va scădea la 9%

Românii ar putea plăti mai puțin pentru scutece, pastă de dinți, deodorant sau absorbante. Parlamentarii dezbat astăzi un proiect ce prevede scăderea cotei TVA pentru produsele de igienă personală. Datele oficiale arată că românii sunt codași în Uniunea Europeană la acest capitol, motiv pentru care aleșii propun ieftinirea produselor. Jurnalistul Euronews Octav Vasilescu se află în Parlament și ne spune ce alte state europene au mai luat o măsură similară. 

Parlamentarii USR și UDMR propun acest proiect de lege care în acest moment este în dezbaterea Senatului, prin care să fie redusă cota de TVA de la 19 la 9% pentru produsele de igienă personală. Potrivit proiectului, această măsură s-ar putea aplica, de exemplu, pentru absorbante, pastă de dinți, deodorant sau săpun și chiar pentru scutece, atât pentru copii, cât și pentru adulți. 

În expunerea de motive spun parlamentarii de la USR și UDMR că în acest moment, potrivit datelor oficiale, românii ar folosi de patru ori mai puțin să pun decât europenii din partea de vest a continentului și, de asemenea, ultimele date statistice arată că 60% dintre români nu au obiceiul de a se spăla pe dinți în decursul unei zile. 

Ce alte țări au redus TVA-ul pentru produsele de igienă

România nu ar fi primul stat european care ia o astfel de măsură. De exemplu, în Irlanda, recent s-a decis ca produsele de igienă personală să aibă TVA 0% dar și alte state, precum Franța, Spania sau Germanii au decis să reducă cota de TVA pentru astfel de produse. În Franța, TVA-ul a fost redus la 5,5% în Spania la 4% și în Germania la 7% chiar și în apropierea țării noastre, în Austria, cota de TVA pentru produsele de igienă personală a fost redusă de la 20% la 10%. 

Pentru a intra în vigoare, acest proiect trebuie să treacă mai întâi desenat, iar mai apoi să fie adoptat și de Camera Deputaților și, în ultimă instanță, să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE