Turcia amenință, din nou, că va bloca aderarea Suediei și a Finlandei la NATO, pentru că este nemulțumită de măsurile pe care le-a luat Suedia pentru a extrăda 73 de indivizi, pe care Ankara îi consideră teroriști kurzi.
Ce alte pretenții mai are Turcia
Viitorul Suediei ca posibil membru al NATO pare a fi din nou sub semnul întrebării pentru că oficialii turci cred că Suedia nu își onorează promisiunile. După invazia rusă în Ucraina, Suedia și Finlanda au decis să aplice împreună pentru a primi statutul de membru al NATO și au pus, astfel, capăt unei lungi istorii de nealiniere militară, însă, chiar de la aplicare, Turcia a blocat aderarea Suediei, susținând că Suedia nu ia destule măsuri pentru a bloca ceea ce numește terorismul kurd.
Au existat lungi negocieri între Stockholm și Ankara și s-a ajuns la un acord, numai că termenii acelui acord sunt interpretați diferit de cele două state. Turcia susține că Suedia a fost de acord să extrădeze 73 de indivizi implicați în activități teroriste. Suedia spune, însă, că nu s-au făcut astfel de promisiuni, că nu are la cunoștință că ar exista o astfel de listă și că orice extrădare va trebui să urmeze procedurile normale judiciare.
În plus, în concordanță cu legea suedeză, niciun cetățean suedez nu va fi extrădat. Turcia nu pare, însă, mulțumită de ceea ce a făcut până acum Suedia, de acțiunile întreprinse. Suedia spune că nu va pune niciun fel de presiune politică asupra sistemului judiciar. Cum însă Suedia își dorește să adere la NATO, nu este un semn bun faptul că Turcia avertizează din nou că va stopa drumul Suediei sau chiar și posibilitățile de a adera la NATO, a transmis Per Bergfors Nyberg, corespondentul Euronews, din Suedia.