Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tradiția scrisorii de felicitare. De 36 de ani, președintele SUA aflat în funcție oferă o scrisoare succesorului său

Istoria învestirii unui președinte american este încărcată cu tradiții și simbolism. Un gest aparte, apreciat de publicul larg pentru eleganța sa, presupune ca președintele care părăsește Casa Albă să lase succesorului său o scrisoare de felicitare.

Primul președinte american care i-a lăsat o scrisoare succesorului său a fost Ronald Reagan, în urmă cu 36 de ani.

Mark Updegrove, istoric prezidențial: Această tradiție a început cu Ronald Reagan în 1989, când a părăsit Biroul Oval după două mandate de președinte și i-a scris o scrisoare vicepreședintelui său cu două mandate, George H.W. Bush, succesorul său ales, moștenitorul logic la președinție, cel puțin din partea republicanilor, după Ronald Reagan. Și a fost într-adevăr o scrisoare între prieteni.

Tradiția a căpătat cu adevărat greutate atunci când republicanul George W. Bush a preluat gestul plin de eleganță și i-a lăsat o scrisoare de felicitare democratului Bill Clinton, care i-a urmat în funcție, în biroul oval.

Mark Updegrove, istoric prezidențial: Cred că tradiția s-a încetățenit cu adevărat atunci când George H.W. Bush a părăsit președinția după ce a fost învins de Bill Clinton, contracandidatul său democrat în 1992, iar în 1993, când a părăsit Biroul Oval, i-a lăsat acestuia o scrisoare extrem de amabilă.

Istoria scrisorii de felicitare între președinți a ajuns până în zilele noastre. A fost respectată și de președintele Trump, când a pierdut alegerile în fața lui Joe Biden.

Mark Updegrove, istoric prezidențial: Se pare că acest gest l-a chinuit foarte mult pe Trump. A petrecut trei zile gândindu-se la conținutul acelei scrisori.

Iar acum, Joe Biden mai are la dispoziție doar câteva zile pentru a compune scrisoarea pe care o va lăsa în biroul oval.

Pe 20 ianuarie va începe oficial noul mandat al Președintelui Statelor Unite, Donald Trump.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE