Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a declarat că al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale este „prevăzut a se desfășura în a doua duminică de după primul tur de scrutin, adică 8 decembrie”. În caz contrar, este nevoie de modificarea legii pentru a fi schimbat calendarul stabilit inițial „după ce CCR va fi validat sau invalidat scrutinul din 24 noiembrie”.
Mai mult, Toni Greblă a reiterat că „nu există niciun element care să ne ducă la ideea că se modifică ordinea competitorilor”.
Întrebat dacă este posibil să existe o amânare a deciziei CCR în condițiile în care renumărarea voturilor este, deocamdată, una parțială, Toni Greblă a dat de înțeles că judecătorii Curții Constituționale ar putea să dispună dacă să aibă „la dispoziție toate procesele verbale de la toate secții renumărate”.
„În situația în care CCR constată că are suficiente elemente pentru a vedea dacă s-a produs o fraudă majoră de natură a determinat schimbarea ordinii competitorilor politici, în special la primii trei, probabil, asta se are în vedere, poate să decidă sau dacă are nevoie să aibă la dispoziție toate procesele verbale de la toate secții renumărate, atunci poate să mai dea un termen sau eu știu ce mai poate să facă CCR.
Ne aflăm într-o situație inedită. Operațiunea de renumărare nu este prevăzută în lege. Procesele verbale din 24 au fost încheiate, semnate de toți reprezentanții secției de votare, în care sunt și reprezentanți cinci membri din partea partidelor care au avut candidat în alegeri. În total sunt aproape 100.000 de oameni.
Toți aceștia 100.000 de oameni care reprezintă partidele politice au semnat fără obiecțiuni procesele verbale de numărare din 24 noiembrie”, a declarat Toni Greblă, la Euronews România.
Turul doi al prezidențialelor trebuie organizat pe 8 decembrie. În caz contrar trebuie modificată legea
„În ceea ce privește posibilitatea organizării unui al doilea tur de scutin, acesta este prevăzut a se desfășura în a doua duminică de după primul tur de scrutin, adică 8 decembrie. Dacă ieșim din acest calendar, înseamnă că trebuie să modificăm legea și să scriem acolo că poate fi organizat în a doua săptămână după ce CCR va fi validat sau invalidat scrutinul din 24 noiembrie. Fără modificarea legii nu se poate depăși termenul de două săptămâni de la primul tur de scrutin”, a mai spus Toni Greblă.
Toni Greblă: Nu există niciun element care să ne ducă la ideea că se modifică ordinea competitorilor.
„Din examinarea proceselor verbale de renumărare, comparându-le cu procesele verbale de după scrutin, nu există niciun element care să ne ducă la ideea că se modifică ordinea competitorilor.
Știți la fel de bine ca mine, că în străinătate ponderea voturilor este total diferită față de ponderea voturilor din țară. Acolo candidatul care acum este pe locul trei a obținut mult mai puține voturi decât candidatul care acum este pe locul doi. Această situație pe care ați comparat-o dumneavoastră sau alții nu este elocventă.
Adăugați și voturile din străinătate și o să vedeți că ordinea este alta, adică cea stabilită pe data de 24.
În primul rând, nu s-a dovedit, nu există niciun element care să ne conducă la ideea că atunci când a fost organizat primul tur de scrutin s-au produs fraude majore care să conducă la schimbarea ordinii. Ori nu a fost dovedită nicio fraudă”, a concluzionat Toni Greblă.