Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne este locul în care, zilele acestea, este judecată suspendarea pentru dopaj pe care Simona Halep a primit-o după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, în 7 octombrie 2022. TAS va da un verdict final în acest litigiu.
Simona așteaptă verdictul final. Cea mai importantă decizie din cariera ei ea se află pe masa Tribunalului de Arbitraj Sportiv din Lausanne, o instituție independentă care se ocupă de soluționarea litigiilor din sport. O instituție la care sportul românesc a mai ajuns în trecut în diferite situații, dar probabil că niciodată pentru un caz cu atâta notorietate. Însă TAS nu este un tribunal ca oricare altul.
Cum funcționează acest for și cum este el diferit față de un tribunal civil
Tribunalul de Arbitraj Sportiv este ultimul teren pe care se poate juca soarta unui litigiu în acest domeniu. Deciziile acestui for sunt definitive și obligatorii pentru ambele părți. ultima cale de atac este la tribunalul federal elveția, dar aici se ajunge doar în situațiile în care este vorba despre încălcarea principiilor fundamentale de drept.
Deși a fost înființat în 1984 de către Comitetul Olimpic Internațional, forul este unul complet independent. Jurisdicția TAS cuprinde litigii între atleți și organizații sportive, dispute legate de contracte, dar și cazuri de dopaj, așa cum este cazul Simonei Halep. Spre deosebire de un tribunal civil, la cazurile de arbitraj există unul sau trei arbitri, selectați de părți dintr-o listă de experți în dreptul sportiv, în funcție de complexitatea cazului. Dar diferențele nu se opresc aici.
Spre deosebire de o situație în care ne adresăm unui tribunal civil, deciziile TAS sunt luat în baza regulamentelor sportive internaționale și a principiilor dreptului sportiv. atunci când vorbim despre un tribunal sportiv, aici, deciziile sunt luate în baza legislației naționale.
Ce alte litigii a soluționat TAS
În ultimii ani, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a dat soluții în litigii care au ținut prima pagină a ziarelor din întreaga lume. Cel mai cunoscut de până acum este cazul de dopaj al Mariei Sharapova, jucătoarea de tenis din Rusia suspendată pentru doi ani, după ce a fost depistată pozitiv cu Meldonium. După Apelul la TAS, pedeapsa Sharapovei a ajuns la 15 luni.
Tot la TAS a ajuns și fotbalistul brazilian Neymar Jr. Acesta a avut o dispută contractuală cu fostul său club, FC Barcelona. Recent, în 2020, participarea lui Manchester City în cupele europene a fost decisă de TAS, după ce UEFA a cerut suspendarea clubului pentru că a încălcat regulile fairplay-ului financiar. Acum, cazul Simonei Halep este în centrul atenției.
Mircea Meșter, jurnalist sportiv: ”Va fi însă foarte interesant de văzut dacă vor exista dovezi și probe noi care să ne explice cuma ajuns roxadustatul în colagen și cum se întâmplă ca neregulile din pașaportul biologic să fie acolo. sperăm că acele explicații vor schimba verdictele. sunt două acuzații cu două pedepse contopite într-o singură pedeapsă în final.”
Data anunțării verdictului este necunoscută, însă totul poate dura de la câteva săptămâni, la câteva luni. În tot acest timp, suspendarea de 4 ani a Simonei rămâne valabilă, așa cum a fost pronunțată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului pe 12 septembrie 2023.