Ţările din grupul G20, reunite într-un summit în insula indoneziană Bali, au adoptat o declaraţie în care majoritatea statelor membre critică dur războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei.
Declaraţia califică atacul Rusiei contra Ucrainei vecine drept război şi nu „operaţiune militară specială”, aşa cum dorea preşedintele rus Vladimir Putin, absent de la summit.
În document se mai spune că „au existat alte opinii și evaluări diferite ale situației și sancțiunilor”, reflectând diviziunile dintre statele G20 cu privire la Rusia, potrivit The Guardian.
Declarația avertizează că „amenințarea sau utilizarea armelor nucleare este inadmisibilă. Rezolvarea pașnică a conflictelor, eforturile de abordare a crizelor, precum și diplomația și dialogul sunt vitale. Era de astăzi nu trebuie să fie de război.”
Războiul din Ucraina „provoacă suferințe umane imense și exacerbează fragilitățile existente în economia globală – constrângerea creșterii, creșterea inflației, perturbarea lanțurilor de aprovizionare, creșterea insecurității energetice și alimentare și creșterea riscurilor pentru stabilitatea financiară”.
Rusia a fost reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov, care a părăsit deja reuniunea încă de marţi, cu câteva ore înaintea adoptării declaraţiei finale. El a afirmat că ţările occidentale au încercat să ''politizeze'' declaraţia comună a summitului.
Războiul din Ucraina a umbrit agenda summitului G20, în pofida apelurilor ţării gazdă, Indonezia, la unitate şi la concentrare pe măsuri pentru soluţionarea unor probleme globale, ca inflaţia, securitatea energetică şi alimentară.
Declaraţia finală a summitului G20 cere prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale.
Acordul, negociat în iulie sub egida Turciei şi care a permis exportarea a circa 10 milioane de tone de cereale ucrainene, expiră vineri şi Rusia lasă să planeze dubii despre intenţiile sale.