Cresc tensiunile în Marea Roșie, rută esențială pentru comerțul maritim mondial. Statele Unite și Marea Britanie au bombardat, din nou, ținte ale rebelilor houthi din Yemen, responsabili de atacurile asupra navelor comerciale. Mișcarea, susținută de Iran se declară solidară cu Hamas. Totodată, Statele Unite au lovit în Irak alte grupări susținute de Iran, după ce mai mulți militari americani au fost răniți. În acest timp, soluția propusă pentru încheierea războiului, cea cu două state, este în negocieri diplomatice internaționale. În Fâșia Gaza, anunță armata israeliană, orașul sudic Khan Younis a fost încercuit.
În Gaza, mii de oameni fug din Khan Younis în timp ce armata israeliană înconjoară orașul. Israelul crede că acolo s-ar afla lideri ai Hamas și ostaticii răpiți din Israel pe 7 octombrie anul trecut. Cât privește luptele de acum, 24 de soldați israelieni au murit în ultiimele ore în Gaza. Este cea mai mare pierdere a trupelor israeliene într-o singură zi de la începutul războiului cu Hamas.
Motti Charter, soldat israelian: ”Oamenii cred în acest război. Nu pentru că vrem război, preferăm să nu avem război. Pe 6 octombrie a fost pace, iar pe 7 octombrie ei (n.r Hamas) a încălcat-o. Deci, din păcate, Israelul are dreptul sa existe.”
Continuă negocierile internaționale pentru pace
Dincolo de război, continuă negocierile internaționale care ar trebui să ducă la o soluție de pace durabilă. Un emisar al președintelui american discută la Cairo în Egipt, un nou acord de eliberare a ostaticilor, iar asta ar duce și la o pauză umanitară în Fâșia Gaza. Viitorul regiunii nu înseamnă însă și continuarea dominației Hamas, susține Casa Albă.
John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate: ”Indiferent cum va urma să fie condusă Gaza, după încetarea focului, conducerea trebuie să fie una reprezentativă pentru aspirațiile poporului palestinian care nu este reprezentat de Hamas.”
Palestinienii din sudul Fâşiei Gaza afirmă că tancurile israeliene au bombardat ultimul drum care duce către coastă, închizându-le astfel efectiv şi ultima rută de scăpare de luptele intense de la Khan Younis.
”Ne-au asediat șase zile fără mâncare sau apă, bombardamente, rachete, tancuri și avioane din aer și din mare, și nu avem mâncare sau băutură, eram închiși și ascunși în case”, spune un palestinian.
În acest timp cresc tensiunile în Marea Roșie, unde sunt tot mai multe atacuri ale rebelilor din Yemen asupra navelor comerciale. Traficul navelor prin Marea Roşie a scăzut cu peste 20% într-o singură lună, ca urmare a atacurilor lansate de rebelii houti asupra vaselor de transport.