Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Specialist în neproliferare și dezarmare nucleară: Scenariul cel mai probabil e un test nuclear al Rusiei, dar nu la Marea Neagră

Președintele Vladimir Putin a avertizat în repetate rânduri Occidentul cu privire la faptul că orice atac asupra Rusiei ar putea provoca un răspuns nuclear. Unii analiști susțin că blufează, dar Washingtonul îl ia în serios pe liderul rus.

Într-un interviu pentru Euronews, Nikolai Sokov, de la Centrul pentru Dezarmare și Neproliferare a Armelor Nucleare din Viena spune că folosirea armelor nucleare este puțin probabilă acum.

”Armele nucleare au mai multă utilitate atunci când nu sunt folosite, dar, odată ce treci pragul, situația se schimbă. Cel mai bine va fi să evităm această situație și, de fapt, până în prezent, chiar dacă am văzut din partea Moscovei numeroase declarații bombastice, pentru moment nu am văzut niciun pas de natură pragmatică care ar putea ilustra că Rusia se pregătește să folosească armamentul nuclear”, spune Sokov.

Probabilitatea unui test nuclear în nordul Rusiei nu este exclusă

”Scenariul cel mai probabil e un test nuclear al Rusiei, dar nu la Marea Neagră, întrucât acest lucru ar reprezenta cu adevărat un nonsens. Testul nuclear va fi efectuat în zona de testare nucleară obișnuită, «Novaia Zemlea», în nordul Rusiei, în Arctica. Occidentul trebuie să mențină o poziție sensibilă, pe de o parte, între susținerea deplină a Ucrainei și, pe de altă parte, să nu se implice direct în război. Președintele american Joe Biden a făcut o treabă bună până acum și cred că avem o șansă destul de bună de a depăși această criză fără a asista la utilizarea armelor nucleare”, a mai completat specialistul.

De ce face Rusia apel la armele nucleare

Pe măsură ce armata rusă se retrage de pe câmpul de luptă din Ucraina, retorica lui Vladimir Putin devine tot mai belicoasă. Președintele rus avertizează în mod deschis Occidentul și Ucraina cu utilizarea armelor nucleare. La începutul conflictului, Putin a ordonat punerea în alertă a forțelor nucleare ruse, iar  după anexarea ilegală a celor patru provincii ucrainene – Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie – acesta a amenințat că va „folosi toate mijloacele pentru a proteja Rusia și poporul nostru” și a subliniat că „nu e o cacealma”.

Ce arme ar putea folosi Rusia?

Rusia deține diferite tipuri de arme nucleare tactice. Unele sunt concepute pentru a fi utilizate de marină, altele pentru a fi folosite de forțele aeriene, iar altele pentru a fi folosite de forțele terestre. Totodată, Rusia deține stocuri diferite din aceste arme. Potrivit unor estimări, Moscova deține aproximativ 500 de arme nucleare tactice care pot fi lansate de forțele aeriene. Multe dintre acestea pot fi lansate de pe avioane folosite în misiuni convenționale de bombardament în Ucraina – de pildă bombardierele Tupolev Tu-22 sau Suhoi Su-34.

Un alt candidat este sistemul de rachete 9K720 Iskander. Potrivit experților, Rusia deține mai puține astfel de arme, aproximativ 100. Totuși, sistemul Iskander ar putea fi preferat de către ruși, în cazul în care ar recurge la o astfel de armă, pentru că acesta ar fi cel mai de încredere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE