Secretarul american de Stat, Antony Blinken, a declarat că „poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea” în momentul încheierii parteneriatului strategic cu Statele Unite și a dat asigurări că România este un aliat „de neclintit” în cadrul NATO.
Antony Blinken a fost primit, marți, de premierul Nicolae Ciucă, alături de care a vizitat expoziția „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic” organizată la Ateneul Român. Prezent în România cu prilejul reuniunii miniștrilor de Externe ai statelor NATO, secretarul de stat al SUA a amintit că, în urmă cu 25 de ani a făcut parte din delegația președintelui american Bill Clinton la momentul parafării parteneriatului strategic dintre România și SUA, în 11 iulie 1997.
„Este minunat să mă reîntorc în București. Am fost aici alături de președinte Clinton când împreună cu președintele Emil Constantinescu a anunțat încheierea parteneriatului strategic în urmă cu 25 de ani.
A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea, în căutarea libertății. Nu cred că cei doi președinți și-ar fi imaginat la acea vreme cum va evolua acest parteneriat din perspectiva securității, în plan economic și al relațiilor bilaterale.
Suntem aliați de neclintit în NATO și apărăm valorile pe care le împărtășim, mai ales când acele valori sunt atacate de Rusia în Ucraina.
Am construit un parteneriat economic puternic ce evoluează în domeniul energiei nucleare. Avem relații bilaterale puternice, prin demersurile care ne-au apropiat; schimburi educaționale, culturale, care au construit relații între țările noastre în ultimii 25 de ani”, a declarat Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA.
Nicolae Ciucă: „Prezența dumneavoastră aici confirmă interesul pe care SUA îl acordă parteneriatului strategic”
„Este un moment foarte important în care sărbătorim 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic România - SUA. Mă bucur foarte mult că acum 25 de ani, atunci când a avut loc prima întâlnire a președintelui Clinton cu poporul român, dumneavoastră ați fost aici în București în stafful președintelui Clinton.
Sunt foarte bucuros și mândru să afirm că parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol. 25 de ani reprezintă un jalon foarte important care ne determină să conștientizăm că în 1997 s-a născut o generație care a crescut și s-a maturizat odată cu parteneriatul strategic.
Sunt convins că această generație va face tot ceea ce îi stă în putință pentru apăra libertatea, drepturile câștigate și valorile democratice. De asemenea, sunt convins că această generație împreună cu poporul român apreciază adevărata importanță a parteneriatului strategic dintre România și SUA ca de altfel și apartenența noastră la NATO și UE.
Prezența dumneavoastră aici confirmă interesul pe care SUA îl acordă parteneriatului strategic dintre România și SUA. Vă asigur că Guvernul României va face tot ceea ce îi stă în putință pentru consolidarea și extinderea acestui parteneriat strategic.
Componenta politico-militară a parteneriatului strategic este una foarte importantă, iar prezența dumneavoastră la București are loc în contextul în care Ministerul de Externe, prin domnul Bogdan Aurescu, a organizat întâlnirea miniștrilor de Externe ai NATO, întâlnire care are loc la scurt timp după summitul de la Madrid și pentru prima dată de când România a găzduit primul summit NATO în 2008, tot aici la București.
Vreau să vă mulțumesc pentru angajamentul SUA, pentru prezența Armatei SUA în România și importanța pe care o acordați întăririi și descurajării și apărării pe Flancul Estic al Alianței.
Dimensiunea economică este una foarte importantă și de asemenea trebuie să apreciez cooperarea economică și creșterea investițiilor americane în România”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă, declarații comune alături de Antony Blinken: „Energia a devenit un subiect mult mai important decât ne-am fi gândit”
„În acest context, energia a devenit un subiect mult mai important decât ne-am fi gândit cu ceva timp în urmă. Vreau să subliniez faptul că avem o colaborare în domeniul nuclear civil și intenția SUA a finanța construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă deja s-a materializat prin acea ofertă de trei miliarde. E element important al parteneriatul strategic.
De asemenea, dezvoltarea reactoarelor modulare mici reprezintă un domeniu de cooperare foarte important între specialiștii din SUA și din țara noastră. Tehnologia vine din SUA și a fost deja ales locul, la Doicești, unde urmează să fie amplasat primul reactor.
Există și alte linii de cooperare în domeniul energiei. Intenția deja anunțată pentru cooperare în dezvoltarea capabilităților de noi surse de energie în mod special eoliană este de asemenea un domeniu foarte important.
Toate aceste demersuri ne vor asigura îndeplinirea nivelului nostru de ambiție să lărgim paleta de surse noi de energie și să ne căpătăm independența energetică.
Avem o cooperare substanțială între România și SUA și vreau să asigur că Guvernul României, pe baza valorilor și intereselor comune, vom continua să întărim parteneriatul strategic pentru că el reprezintă pilonul fundamental al politici noastre de Externe și de Securitate”, a concluzionat Nicoale Ciucă.