Şase autori de pe patru continente, ale căror cărţi abordează subiecte "care ne preocupă pe toţi", au fost selecţionaţi marţi pe lista scurtă a Booker Prize 2022, au anunţat organizatorii acestui prestigios premiu literar britanic, informează AFP, potrivit Agerpres.
Booker Prize a dezvăluit marţi selecţia titlurilor de pe lista scurtă, care reuneşte şase autori de pe patru continente şi ale căror cărţi vorbesc despre subiecte ''care ne preocupă pe toţi'', potrivit organizatorilor acestui prestigios premiu literar britanic, informează AFP.
Cele şase cărţi selectate sunt poveşti ''care se desfăşoară în locuri diferite şi în momente distincte ale istoriei, evocând evenimente care, într-un anumit fel, se întâmplă peste tot şi ne privesc pe noi toţi'', a precizat preşedintele juriului, Neil MacGregor, citat într-un comunicat.
Cei şase autori nominalizaţi, trei femei şi trei bărbaţi, provin de pe patru continente şi reprezintă cinci naţionalităţi.
Britanicul Alan Garner, nominalizat graţie romanului său ''Treacle Walker'', este ''decanul de vârstă'' al autorilor selecţionaţi în întreaga istorie a premiului şi îşi va celebra cea de-a 88-a aniversare în ziua când va fi anunţat câştigătorul, pe 17 octombrie.
Pe lista scurtă figurează, de asemenea, scurtul roman al scriitoarei irlandeze Claire Keegan - ''Small Things Like This'' -, care, în luna iulie, a fost recompensat cu premiul Orwell pentru ficţiune politică. În cele 116 pagini ale sale, volumul spune povestea unui comerciant de lemn şi de cărbune din Irlanda anului 1985.
Alte două prozatoare, selecţionate şi la ediţii anterioare ale Booker Prize, figurează pe lista scurtă din 2022: scriitoarea din Zimbabwe NoViolet Bulawayo cu romanul ''Glory'' şi americanca Elizabeth Strout cu volumul ''Oh William!''.
Scriitorul din Sri Lanka Shehan Karunatilaka a fost selecţionat cu romanul ''The Seven Moons of Maali Almeida'', o satiră incisivă plasată pe fundalul războiului civil care a devastat ţara natală a autorului.
Scriitorul american Percival Everett a fost ales pentru romanul ''The Trees'', care documentează linşajul tânărului afro-american Emmet Till în Mississippi în anul 1955.
În 2021, premiul Booker a fost atribuit scriitorului sud-african Damon Galgut pentru romanul "The Promise", o carte despre o familie de fermieri albi din Africa de Sud în perioada post-apartheid.
Numele câştigătorului premiului va fi anunţat pe 17 octombrie. Premiul Booker este însoţit în fiecare an de un cec în valoare de 50.000 de lire sterline (aproximativ 60.000 de euro), iar laureaţii dobândesc aproape imediat notorietate pe plan internaţional.
ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE
Globurile de Aur 2025: Celebritățile care au atras toată atenția. Pamela Anderson, Salma Hayek și Nadia Comăneci, printre invitați
Vedetele de la Hollywood au strălucit la Globurile de Aur 2025. Celebritățile au defilat pe covorul roșu în ținute spectaculoase la care au accesorizat bijuterii cu diamante. Pamela Anderson și Salma Hayek au atras atenția. Printre invitați a fost și Nadia Comăneci.
Globurile de Aur 2025 - lista câștigătorilor. Sebastian Stan, trofeu pentru rolul din „A Different Man”
Filmul „The Brutalist” și „Emilia Perez” sunt marile câștigătoare al Globurilor de Aur din acest an. Actorul român Sebastian Stan a obținut prima sa victorie la Globurile de Aur pentru rolul în filmul „ A Different Man”.
Caftanul, istoria unui veșmânt-simbol. Procesul de cusut manual al unui caftan durează uneori între 10 și 15 zile
Caftanul este o parte importantă a culturii Marocului. De aceea oficialii din Maroc și-au propus să-i asigure piesei vestimentare un loc pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO.
Globurile de Aur 2025. Actorul de origine română, Sebastian Stan, are două nominalizări pentru cel mai bun rol
Selena Gomez, Timothee Chalamet şi alte vedete de la Hollywood îşi dau întâlnire duminică la Beverly Hills la gala anuală a Globurilor de Aur, prima mare ceremonie de premiere din noul an în care nu se remarcă un favorit clar la cele mai importante distincţii cinematografice.
Mocha Mousse, culoarea anului 2025 care ne duce cu gândul la cafea, ciocolată sau la ideea de naturalețe, spun experții
În ultimii 25 de ani, Institutul Pantone a desemnat o culoare a anului. Așa se face că, de-a lungul a peste două decenii, la modă au fost culori precum mimosa, smarald sau culoarea ardeiului iute. În 2025, părerile sunt împărțite despre nuanța aleasă, Mocha Mousse.
RETROSPECTIVĂ. Miliarde de dolari pentru artă, în 2024. „Banana lipită pe perete cu bandă adezivă”, vândută pentru 6 milioane de dolari
S-a discutat mult despre lucrarea de artă a lui Maurizio Cattelan, artistul care a lipit pe un perete, cu adeziv, o banană. Lucrarea a fost vândută în anul 2024 pentru suma de șase milioane de dolari.