Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moscova livrează Belarusului armament nuclear. Rușii au superioritate în fața SUA în ceea ce privește armele nucleare

Rusia a avansat cu planul de desfășurare de arme nucleare tactice în Belarus, al cărui lider a declarat că focoasele sunt deja în mișcare, în prima desfășurare a unor astfel de bombe în afara Rusiei de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, potrivit Reuters.

Departamentul de Stat al SUA a denunțat planul de desfășurare, dar a declarat că Washingtonul nu a avut intenția de a-și modifica poziția privind armele nucleare strategice și nici nu a văzut vreun semn că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară.

Președintele rus Vladimir Putin spune că Statele Unite și aliații săi duc un război prin procură în expansiune împotriva Rusiei, după ce șeful de la Kremlin a trimis trupe în Ucraina în urmă cu 15 luni.

Planul de desfășurare nucleară a fost anunțat de Putin într-un interviu acordat televiziunii de stat pe 25 martie.

"Occidentul colectiv duce, în esență, un război nedeclarat împotriva țărilor noastre", a declarat ministrul apărării al lui Putin, Serghei Șoigu, la o întâlnire cu omologul său belarus la Minsk, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Occidentul, a spus Shoigu, face tot ce poate "pentru a prelungi și escalada conflictul armat din Ucraina".

Lukașenko a confirmat transportul de arme nucleare

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că armele nucleare tactice sunt deja în mișcare, în conformitate cu un ordin semnat de Putin, deși nu a existat nicio confirmare în acest sens chiar de la Kremlin.

"Mișcarea armelor nucleare a început deja", a declarat Lukașenko reporterilor la Moscova, unde participa la discuții cu alți lideri ai unor state ex-sovietice.

Întrebat dacă armele se află deja în Belarus, el a răspuns: "Posibil. Când mă întorc, voi verifica".

Depozitarea armelor nucleare

Shoigu a declarat că documentele pe care le semnează la Minsk se referă la procesul de stocare a armelor nucleare tactice în Belarus.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a descris planurile ca fiind "cel mai recent exemplu de comportament iresponsabil pe care l-am văzut din partea Rusiei de la invazia sa la scară largă a Ucrainei în urmă cu mai bine de un an".

Miller a repetat avertismentul Washingtonului potrivit căruia utilizarea armelor chimice, biologice sau nucleare în conflict va fi întâmpinată cu "consecințe grave", fără a preciza aceste consecințe.

"Voi adăuga doar că nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta poziția nucleară strategică sau niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară", a declarat Miller reporterilor.

Putin a avertizat în repetate rânduri că Rusia, care are mai multe arme nucleare decât orice altă țară, va folosi toate mijloacele pentru a se apăra și a prezentat războiul din Ucraina ca pe o bătălie pentru supraviețuirea Rusiei împotriva unui Occident agresiv.

Statele Unite și aliații săi spun că doresc ca Ucraina să învingă forțele rusești pe câmpul de luptă, dar neagă că vor să distrugă Rusia - și neagă că războiul din Ucraina este legat în vreun fel de extinderea postsovietică a NATO.

Belarus are granițe cu trei membri NATO - Polonia, Lituania și Letonia. Rusia va rămâne în continuare în control asupra armelor.

Superioritatea Rusiei în materie de arme nucleare

Armele nucleare tactice sunt folosite pentru câștiguri tactice pe câmpul de luptă și au, de obicei, un randament mai mic decât armele nucleare strategice concepute pentru a distruge orașe americane sau rusești.

Rusia are o superioritate numerică uriașă față de Statele Unite și alianța militară NATO în ceea ce privește armele nucleare tactice: Statele Unite consideră că Rusia deține aproximativ 2.000 de astfel de focoase tactice funcționale.

Statele Unite dispun de aproximativ 200 de arme nucleare tactice, dintre care jumătate se află în baze din Europa.

Shoigu a declarat că rachetele Iskander-M, care pot purta focoase convenționale sau nucleare, au fost predate forțelor armate belaruse, iar unele avioane Su-25 au fost convertite pentru posibila utilizare a armelor nucleare.

"Militarii belaruși au primit pregătirea necesară", a declarat Shoigu, citat de ministerul său.

Statele Unite au declarat că lumea se confruntă cu cel mai grav pericol nuclear de la Criza rachetelor cubaneze din 1962, din cauza remarcilor făcute de Putin în timpul conflictului din Ucraina, dar Moscova spune că poziția sa a fost interpretată greșit.

Tratatul de neproliferare a armelor nucleare, semnat de Uniunea Sovietică, spune că nicio putere nucleară nu poate transfera arme sau tehnologie nucleară unei puteri nenucleare, dar permite ca armele să fie desfășurate în afara granițelor sale, dar sub controlul său.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE