Un judecător rus a prelungit, marți, detenția jurnalistului american Evan Gershkovich, arestat pentru spionaj în cadrul unei ample campanii de represiune a Kremlinului împotriva disidenței și a libertății presei în contextul războiului din Ucraina.
El și guvernul american neagă vehement acuzațiile. Reporterul de la Wall Street Journal este primul corespondent american de la Războiul Rece încoace care a fost reținut în Rusia pentru acuzații de spionaj, iar arestarea sa a zguduit jurnaliștii din țară și a stârnit indignare în Occident.
Zeci de jurnaliști s-au înghesuit în sala de judecată pentru a-l vedea pe Gershkovici, care părea calm în timp ce se afla într-o cușcă de sticlă pentru a face recurs la decizie.
Ce acuzații aduc rușii jurnalistului american
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei l-a reținut pe bărbatul de 31 de ani în Ekaterinburg în martie și l-a acuzat că a încercat să obțină informații clasificate despre o fabrică de armament din Rusia.
Gershkovici, angajatorul său și guvernul SUA neagă că ar fi fost implicat în spionaj și au cerut eliberarea sa, potrivit Euronews.com.
"Evan este un membru al presei libere care, chiar până la momentul în care a fost arestat, a fost implicat în colectarea de știri. Orice sugestie contrarie este falsă", a declarat instituția într-un comunicat.
Săptămâna trecută, SUA au declarat oficial că Gershkovici a fost "reținut pe nedrept".
El ar putea fi condamnat la 20 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. Avocații ruși au declarat că investigațiile din trecut în cazurile de spionaj au durat între un an și 18 luni, timp în care el putea avea puține contacte cu lumea exterioară.
El a fost închis la Lefortovo din Moscova, care datează din epoca țaristă și care a fost un simbol terifiant al represiunii din perioada sovietică.
Arestarea are loc într-un moment de tensiuni acerbe între Occident și Moscova din cauza invaziei Ucrainei și în timp ce Kremlinul își intensifică represiunea împotriva activiștilor opoziției, a jurnaliștilor independenți și a grupurilor societății civile.
Campania de represiune de amploare este fără precedent din epoca sovietică. Activiștii spun că aceasta înseamnă adesea că însăși profesia de jurnalist este criminalizată, împreună cu activitățile rușilor obișnuiți care se opun războiului.