Fondatorul "Comandamentului Vlad Țepeș", organizația care, potrivit anchetatorilor, plănuia o lovitură de stat în România, recunoaște deschis legăturile cu Federația Rusă. Între timp, ies la suprafață stenograme din dosar: membrii grupării dezbăteau informațiile primite de la liderul acestora, aflat în vizită la Moscova. Înainte de a merge în Rusia, Adrian Robertin-Dinu s-a văzut la București cu unul intre rușii expulzați, arată informațiile obținute de Euronews România.
Cristian Deceneu Atitiene, inculpat: „Ne-au invitat la ei la niște dineuri. Trebuia să nu ne întâlnim? Au sărbătorit niște eroi de-ai lor care au căzut aici încercând să ne apere pe noi cândva. Faptul că dai mâna cu un diplomat rus nu înseamnă că dai Guverne jos.”
Și totuși, întocmai asta reiese din dosarul procurorilor că ar fi plănuit membrii Statului Major al Comandamentului Vlad Țepeș. Conform unor interceptări făcute de către procurorii DIICOT, pe 28 ianuarie, membrii organizației ar fi discutat informațiile venite de la liderul acestora, care s-ar fi aflat atunci la Moscova.
„LUPU RAUL MIHAIL: Ce ne-a tra.., ce ne-a transmis Dinu. Ce-au zis rușii. Zice: ”Considerăm întreruperea alegerilor din România ca o lovitură de stat, dar în România există forțe care vor și pot restabili ordinea și suntem gata să le susținem”. Deci ne transmit prietenii noștri de dincolo.” (...) Zice așa: ”Zi venerabilului că mâine primesc verde de la ce am discutat și maxim iunie se întorc armele. Să fie cuminte și pe baricadă. Întreabă-l dacă are noutăți și dacă vrea să-mi transmită ceva. Mâine e ziua cea mare”, adică astăzi. ”Eu am verde”, se arată în dosarul procurorilor DIICOT.
Cel aflat în ianuarie la Moscova ar fi fost Adrian Robertin Dinu. El le-ar fi cerut celorlalți membri să îi comunice propuneri de miniștri și președinte, pe care să le discute apoi cu "partenerii" ruși, arată aceleași surse din dosar. În plus, ministrul de Externe ar fi fost cel desemnat să semneze o declarație pentru schimbarea numelui țării.
Acuzațiile procurorilor la adresa lui Adrian Robertin Dinu
„Implicarea agenților puterii străine în construirea organizației autointitulate Comandamentul «Vlad Ţepeş» rezultă și din procesul verbal de redare a convorbirilor purtate de către numitul DINU Adrian-Robertin la data de 31.12.2024, la ora 08:34:05, cu un bărbat rămas neidentificat. Este extrem de relevant în acest sens următorul pasaj din susținerile numitului DINU Adrian-Robertin:
«Păi ăștia când mă întrebau de funcția și gradu', io ziceam: ”Sunt soldat, bă, frate. Io sunt soldat în slujba țării”. Bă ! Sunteți tâmpiți ? Da' vorbește, vorbește Balabusta vorbește de Geția acuma, mă ! Păi Geția am făcut-o la ordinu' rușilor, că nu e niciun secret, io am spus public”, se arată în referatul prin care procurorii au cerut arestarea preventivă a inculpaților.
Andre Rotaru, jurnalist Euronews: „Fondatorul Statului Major al comandamentului Vlad-Țepeș este Adrian Robertin-Dinu. În prezent, inculpat pentru trădare și arestat pentru 30 de zile. Pe site-ul Tribunalului București el apare și fondator al partidului ALO: Alianța pentru Lege și Ordine. Pe Linkedin se recomandă drept CEO al fundației Centrul româno-american. Am încercat să găsim mai multe date despre această fundație, însă până în momentul de față nu am reușit. Totodată, el vorbește deschis despre relația cu Federația Rusă”
Adrian Robertin Dinu, inculpat pentru trădare: „La un milion, la două de români neaoș, de români buni, români de bună-credință cum spun eu și generalul Radu Theodoru, putem să radem tot! Repet, având binecuvântarea Federației Ruse. Restul e cancan!”
Radu Șofran, inculpat: „Cine intră la Ambasada Rusiei e trădător. Am fost și în alte ambasade, și am fost de mai multe ori, nu mi s-a spus că sunt trădător. Noi ne întâlneam într-un loc unde era deschis pentru toată lumea. Printre cei care s-au aflat acolo, s-au aflat și alte persoane.”
Suspect este și generalul în rezervă Radu Theodoru, în vârstă de 101 ani.
Reporter: „Colegii dumneavoastră au fost la Moscova? Cei din asociație? E adevărat ce spun procurorii, că au fost la Moscova pentru a cere sprijin?”
Generalul în rezervă Radu Theodoru: „Doamnă, noi nu suntem la închisoare, dacă unul se duce la Washington, îl arătați cu degetul? Și ce dacă s-a dus la Moscova, ce s-a întâmplat dacă s-au dus la Moscova? ”
Reporter: „De ce s-au dus?”
Generalul în rezervă Radu Theodoru: „Nu s-au dus la Moscova ca să vină cu trei tancuri în buzunar ca să schimbe ordinea constituțională din România. S-au dus să facă legături economice, dacă s-or fi dus, culturale, să reia legăturile tradiționale, în principal economice, cu Estul european”.
Radu Șofran este un fost jurnalist de Radio. Despre el, presa scrie că ar fi câștigat în 2017 premiul pentru cel mai frumos balcon, un concurs organizat de primăria capitalei, condusă pe atunci de Gabriela Firea. Este acum sub control judiciar și nu are voie să discute cu alte persoane din dosar.
Arestat preventiv a fost și Marius Semeniuc, tot sub acuzația de trădare. În trecut, acesta a fost candidat din partea Pro România pentru o funcție de consilier local. Se recomandă drept profesor de limba rusă și ucraineană la două licee.
Conform Codului Penal, infracțiunea de trădare se pedepsește cu ani grei de închisoare: între 10 și 20 de ani.