Președintele rus Vladimir Putin a amenințat că ar putea lovi din nou Ucraina cu noile rachete balistice hipersonice, dacă va considera necesar. Noile rachete Oreșnik au fost folosite pentru prima oară în noiembrie, când Moscova a atacat orașul Dnipro.
„Dacă este necesar, dacă vedem că este necesar să folosim arme mai puternice cu rază medie de acțiune, le vom folosi, desigur, dar nu ne grăbim. Nu este un secret pentru noi, nu ascundem, am spus că nu avem încă multe dintre aceste sisteme, dar le avem . Și nu unul singur, dar nu ne grăbim să le folosim, pentru că sunt arme puternice destinate anumitor misiuni.
Am început producția în serie, acum vom produce cantitatea necesară și ceea ce avem nevoie, vom plasa ceva pe teritoriul Belarusului. Acționăm sistematic, dar nu am exclude utilizarea lor astăzi sau mâine, dacă este necesar”, a afirmat Vladimir Putin.
Armata rusă a folosit această rachetă pentru prima oară pe 21 noiembrie împotriva unui oraş ucrainean. La acel moment, Putin a prezentat atacul ca o ripostă după loviturile ucrainene de pe teritoriul rusesc în care au fost folosite rachete americane şi britanice. De asemenea, liderul de la Kremlin a amenințat că va lovi direct ţările care înarmează Kievul.
Putin anunță că Slovacia a propus să găzduiască negocieri de pace între Rusia şi Ucraina
De asemenea, Putin a anunțat că Slovacia s-a oferit să fie o „platformă” pentru posibile negocieri de pace între Rusia şi Ucraina, la aproape trei ani de la declanșarea invaziei ruse, transmite agenția France Presse, citată de Agerpres.
Premierul slovac Robert Fico „a spus că, dacă vor exista negocieri, vor fi bucuroşi ca ţara sa să fie o platformă” pentru acestea, a menționat Putin.
Liderul de la Kremlin consideră că este o soluţie pe care o consideră „acceptabilă”.
„Nu suntem împotrivă”, a spus Putin, lăudând „poziţia neutră” a Slovaciei.
Robert Fico este unul dintre puţinii lideri europeni care a rămas apropiat de Kremlin. Premierul slovac s-a întâlnit cu Putin la Moscova pe 22 decembrie. Vizita lui Fico la Moscova este împotriva politicii de izolare a lui Vladimir Putin aplicată de Occident, care încearcă să formeze un front unit în sprijinul său pentru Kiev.
Aflat din toamna anului 2023 la conducerea Guvernului Slovaciei, Robert Fico a decis să oprească orice ajutor militar pentru Ucraina şi pledează pentru negocieri de pace. De asemenea, el acuză Kievul că pune în pericol aprovizionarea ţării sale cu gaze ruseşti, de care este foarte dependentă.
Discuțiile despre posibile negocieri de pace iau amploare înainte de începerea erei Trump
Ipoteza negocierilor de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina, declanşat la ordinul lui Putin în februarie 2022, este din ce în ce mai discutată, cu mai puţin de o lună înainte de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
Republicanul, care a mai avut un mandat de președinte în perioada 2017-2021, a promis în mod repetat că va restabili pacea în Ucraina „în 24 de ore” şi a cerut o „încetare imediată a focului„, precum şi negocieri.
În schimb, neclaritatea în privința planului său provoacă temeri în Ucraina. Aflat în dificultate pe front şi foarte dependent de ajutorul occidental, Kievul se teme să nu fie forţat să încheie un acord nefavorabil.
Vladimir Putin a dat asigurări că ţara sa îşi va atinge „toate obiectivele în Ucraina”. „Aceasta este sarcina numărul unu”, a spus el.