Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul Bangladeshului, Sheikh Hasina, a fugit din țară pe fondul protestelor masive

Premierul Sheikh Hasina, a demisionat și a fugit din țară, ca urmare a tulburărilor sociale grave din Bangladesh. Ulterior, protestatarii i-au luat cu asalt reședința și au incendiat birourile guvernamentale. Momentul marchează sfârșitul unei guvernări de 15 ani care a fost puternic contestată în ultimele luni.

Demisia lui Hasina a fost anunțată oficial într-un discurs televizat de șeful armatei, generalul Waker-Uz-Zaman. Un guvern interimar va fi format în zilele următoare, a spus el.

La sfârșitul săptămânii trecute Bangladeshul a fost martorul unora dintre cele mai grave confruntări civile din istorie între protestatari și forțele de securitate ale lui Hasina. Confruntările de stradă au dus la moartea a zeci de persoane.

"Vă rog să aveți încredere în forțele armate. Îmi asum întreaga responsabilitate de a proteja toate viețile", a declarat Waker-Uz-Zaman în discursul său, în care a cerut încetarea violențelor, potrivit The Post.

Mărul discordiei

Protestele au fost începute inițial de studenți. Aceștia contestau politica guvernamentală a regimului Hasina în privința distribuției a jumătate din posturile guvernamentale către anumite grupuri, inclusiv membrilor familiilor celor care au luptat în războiul din 1971.  

Luna trecută, aproximativ 200 de persoane au fost ucise în confruntările dintre forțele de securitate și studenții protestatari, în urma reacției violente a guvernului. O nouă serie de proteste a avut loc duminică, când aproximativ 100 de persoane au fost ucise în confruntări. Ca urmare a protestului, guvernul a impus starea de asediu.

Duminică, Hasina a declarat că protestatarii "nu erau studenți, ci teroriști", potrivit presei locale.

În cadrul unor alegeri controversate din ianuarie, Liga Awami a lui Hasina și aliații săi au obținut o majoritate după ce principalul partid de opoziție, Partidul Naționalist din Bangladesh, a boicotat alegerile, invocând o represiune împotriva partidului. Mii de lideri și susținători ai opoziției au fost arestați în perioada premergătoare alegerilor.

Fuga lui Hasina și haosul de la reședința prim-ministrului amintesc de evenimentele din Sri Lanka din 2022, când președintele Gotabaya Rajapaksa a părăsit în grabă țara.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE