Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea Coroanei Sfântului Eduard, cu care Regele Charles al III-lea va fi încoronat

Coroana Sfântului Eduard a fost scoasă din Turnul Londrei și a fost modificată special pentru Regele Charles al III lea. Totul a făcut parte dintr-o operațiune secretă, iar autoritățile nu au divulgat nici locul unde a fost depusă până la ceremonia de încoronare.

Piesă centrală a Bijuteriilor Coroanei Britanice, Coroana Sfântului Eduard, putea fi admirată până acum de vizitatorii de la Turnul Londrei. Ea a fost făcută pentru Regele Charles II-lea în 1661. Originalul a fost topit în 1649, în timpul Războiului Civil, când  Camera Comunelor abolise monarhia. Versiuni ale coroanei au fost folosite de monarhii britanici încă din secolul al 11-lea.

Coroana are o structură din aur masiv care cântărește peste 2 kilograme, încrustată cu rubine, ametiste, safire și alte pietre prețioase. Rama este învelită cu catifea purpurie și hermină. A fost purtată de Elisabeta a II a în timpul încoronării sale din 1953.

Ce va cuprinde regalia de încoronare

Charles, 73 de ani, este cel mai vârstnic monarh care urcă pe tronul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Ceremonia încoronării sale și a soției, Camilla, va avea loc la Westminster Abbey și va fi mai scurtă și mai puțin extravagantă decât procesiunea urcării pe tron a regretatei sale mame.

Pentru încoronarea Regelui Charles al III-lea și a Reginei Camilla, o mare parte din inestimabila regalia de încoronare folosită timp de secole va face parte din ceremonie, inclusiv cinci săbii simbolice, două sceptre și inelul suveranului din safir cu o cruce de rubin încrustată în diamante.

Camilla, care va purta Coroana Reginei Maria, va ține în mână un sceptru controversat din fildeș. Marea Britanie are o interdicție aproape totală de a comercializa produse din fildeș de elefant, iar prințul William, moștenitorul tronului, a făcut campanie împotriva traficului ilegal de părți de animale.

În timpul ceremoniei solemne conduse de arhiepiscopul de Canterbury, Charles va fi încoronat rege cu Coroana Sfântului Edward, piesa centrală a bijuteriilor coroanei văzute de milioane de oameni în fiecare an la Turnul Londrei.

Pentru a marca încoronarea regelui, Palatul Buckingham a anunțat crearea unui emoji special, inspirat din Coroana Sfântului Eduard.

La finalul ceremoniei, Charles va trece la Coroana Imperială de Stat, mai ușoară, pentru procesiunea de întoarcere la palat, relatează Asscociated Press.

”Noul rege are în față numeroase provocări”

Charles a devenit rege imediat după ce mama sa, Elisabeta a II a, a murit în septembrie.  

Tiwa Adebayo, jurnalist acreditat pe lângă Casa Regală: ”Chiar și în anii avansați ai reginei, cu dezastrul prințului Andrew, cu Meghan și Harry care au vrut să părăsească familia regală, ea a avut ultimul cuvânt de spus și a avut într-adevăr autoritate în familie, în afara responsabilităților sale politice și monarhice. Cred că pentru Charles preluarea acestui rol va fi un pic mai dificilă. Știm deja că temperamentul său este puțin diferit de cel al reginei.”

Joe Little, jurnalist: ”Noul rege are în față numeroase provocări, dar cea mai mare este modul în care actuala familie regală se poate adapta și poate răspunde așteptărilor. În mod clar, vor trebui făcute schimbări în modul în care își asumă angajamentele și în modul în care este repartizat volumul de muncă.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE