Arabia Saudită s-a oferit să plătească pentru construcția unor stadioane noi în Grecia și Egipt dacă cele două state ar accepta o candidatură comună, alături de saudiți, pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2030, arată Politico.
Saudiții ar fi urmat să organizeze trei sferturi dintre meciuri, conform acordului propus. Oferta spectaculoasă, care valorează probabil miliarde de euro, a fost discutată de prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman (conducătorul de facto al regatului) și premierul grec Kyriakos Mitsotakis, în vara anului 2022, potrivit informațiilor oferite pentru Politico de un oficial de rang înalt familiarizat cu această chestiune.
Nu este clar dacă oferta a fost acceptată, dar cele trei țări lucrează acum la o propunere comună pentru a găzdui Campionatul din 2030. În încercarea de a-i convinge pe oficialii FIFA, turneul propus de saudiți ar urma să aibă loc pe trei continente, asigurând un echilibru geografic. O candidatură la Campionatul Mondial de Fotbal rezervată doar Orientului Mijlociu ar fi puțin probabil să aibă succes la doar opt ani după ce Qatar a găzduit turneul din 2022.
În acest moment există alte două propuneri pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2030: o candidatură comună a Spaniei, Portugaliei și Ucrainei pentru zona Europei și o ofertă sud-americană cu Argentina, Uruguay, Paraguay și Chile.
Arabia Saudită încearcă să domine evenimentele sportive majore
Organizarea Mondialului de Fotbal din 2030 ar reprezenta punctul culminant al unei strategii ambițioase a Arabiei Saudite de a domina evenimentele sportive majore. Anterior, saudiții au obținut drepturi pentru organizarea unui campionat important de box și curse de Formula 1. Fondul de investiții publice al Arabiei Saudite a cumpărat, de asemenea, un club de fotbal englez important, iar țara va găzdui pentru prima dată Cupa Asiei la fotbal în 2027.
„Arabia Saudită încearcă în mod strategic să se poziționeze ca un hub afro-eurasiatic”, a declarat Simon Chadwick, profesor de economie și geopolitică la Skema Business School din Paris. „Această poziționare ar permite Arabiei Saudite să exercite o putere și o influență semnificative pe o zonă geografică vastă”, a mai spus acesta.