Turiștilor din Veneția le sunt date pistoale portocalii cu apă pentru a se apăra de pescăruși. Păsările tupeiste dau bătăi de cap hotelierilor, care sunt nevoiți să vină cu diverse soluții pentru protejarea clienților, potrivit euronews.com.
Jafuri planificate la înălțime
Pescărușii se adună în punctele turistice cheie ale Veneției, cum ar fi Piața San Marco. De la balcoanele clădirilor scanează zona în căutarea potențialelor victime.
Păsările au devenit specialiste în furtul mâncării chiar din mâinile oamenilor: de la înghețate la produse de patiserie, chiar și fripturi. Enrico Mazzocoo, managerul hotelului Monaco și Grand Canal, a declarat pentru The Times: "un pescăruș a zburat cu o friptură întreagă fix când chelnerul a ridicat capacul de pe farfuria pe care o servea".
Înaripatele se mai fac vinovate și de spargerea paharelor și farfuriilor.
De ce pistoale cu apă?
Hotelierii au încercat de-a lungul anilor diverse metode de alungare a pescărușilor. Strategia pistoalelor cu apă a fost propusă de Asociația Hotelierilor din Veneția.
Vestea bună este că nu trebuie să ai țintă pentru a-ți proteja mâncarea. Pistoalele sunt de culoare portocalie. Experții în păsări au spus asociației că portocaliul este o culoare respingătoare pentru pescăruși, așa că este suficient prezența pistolului pe masă.
Ce alte soluții s-au mai încercat
Pescărușii sunt protejați prin lege, așa că se caută măsuri care să nu îi pună în pericol.
Unele hoteluri au folosit șoimi pentru alungarea pescărușilor, însă s-a dovedit a fi o soluție prea costisitoare. S-a mai încercat amplasarea unei bufnițe false, folosirea semnalelor acustice sau a mirosurilor neplăcute.
Pescărușii nu sunt singurele păsări care creează probleme. În 2008 a fost interzisă vânzarea hranei pentru porumbei din cauza numărului mare de păsări din Piața San Marco, Veneția.
Numărul porumbeilor a scăzut, însă a crescut cel al pescărușilor, pentru că le este ușor să găsească mâncare și adăpost în zonele turistice.