ONU a adoptat un text care vizează combaterea agresiunilor sexuale și asigurarea accesului la justiție pentru victimele acestor abuzuri.
Votul, aplaudat de cei din sală
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat vineri rezoluția care ajută accesul la justiție pentru supraviețuitoarele violenței sexuale, printr-un vot care a fost întâmpinat cu strigăte de bucurie și aplauze din partea celor din sală.
În text, adoptat prin consens, Adunarea Generală îndeamnă țările să ia măsuri eficiente - în cadrul legislației naționale și internaționale - pentru a ajuta victimele și supraviețuitorii violenței sexuale și de gen să aibă acces la justiție, căi de atac și asistență, potrivit Euronews.
Este pentru prima dată când ONU a adoptat o rezoluție de sine stătătoare care recunoaște violul pe timp de pace, potrivit Amandei Nguyen, fondatoarea și directorul executiv al Rise, un ONG care luptă de ani de zile pentru ca vocile supraviețuitoarelor agresiunilor sexuale să fie auzite în întreaga lume.
„Ceea ce le cerem oamenilor nu este doar să înțeleagă că stigmatul violului este ceva ce ar trebui abolit, ci și să se privească în oglindă și să se întrebe: ce ai făcut în această privință”, spune Nguyen.
Expoziția „Ce purtai?”
Rezoluția ONU de vineri a subliniat importanța pentru victime a accesului rapid și neîngrădit la justiție, necesitatea de a consolida cooperarea internațională și importanța protecției drepturilor femeilor în general.
Pentru a evidenția blamarea victimelor, Rise a încheiat un parteneriat cu Inițiativa Spotlight a ONU pentru a organiza o expoziție la sediul organizației din New York, intitulată „Ce purtai?”.
Expoziția are rolul de a sublinia faptul că îmbrăcămintea victimei nu ar trebui să aibă nicio influență în cadrul investigațiilor privind violul.
„Am vrut să fiu astronaut, nu am vrut să fiu activist, dar iată-mă aici. Iar hainele pe care le purtam când am fost violată sunt expuse aici”, a declarat Nguyen, în vârstă de 30 de ani.
103 manechine îmbrăcate cu pantaloni, rochii și chiar un costum de baie de fetiță, au fost expuse în holul sediului ONU de la jumătatea lunii iulie până vineri, 2 septembrie.