O fetiță de patru ani a fost separată de părinți, în momentul în care aceștia voiau să urce într-o barcă cu migranți pentru a ajunge din Tunisia în Italia. Copila a fost nevoită să traverseze singură Marea Mediterană, scrie The Guardian.
Linda, așa cum a fost numită fetița de către autoritățile italiene, a ajuns pe insula Lampedusa pe data de 17 octombrie, după ce a străbătut Mediterana timp de 26 ore într-o barcă din lemn, la bordul căreia s-au aflat peste 70 de migranți din Tunisia ce voiau să solicite azil.
Autoritățile din Tunisia au precizat că încearcă acum să o repatrieze pe fetiță. Părinții acesteia au primit interdicție de călătorie și sunt acuzați că și-ar fi abandonat copilul.
„Linda este bine, se află într-un centru de plasament pentru copii din Palermo, după ce a fost transferată din Lampedusa într-o comunitate din provincia Agrigento.
Întreabă mereu despre părinții ei și despre când îi va putea vedea din nou”, a afirmat Majdi Karbai, unul dintre cei trei parlamentari care-i reprezintă pe tunisienii ce trăiesc în Italia.
Karbai a afirmat că Linda a suferit un șoc emoțional și nu a înțeles ce s-a întâmplat.
Oficialul tunisian a mai spus că părinții Lindei ar vrea să-și repatrieze fetița, însă procedurile „nu sunt atât de facile deoarece ea se află sub protecția unui tutore local”.
Între timp, fetița de patru ani a primit ajutor și din partea organizației Salvați Copiii.
Linda și familia ei provin din Sayada, un oraș costier din apropiere de Monastir, la aproape 162 de kilometri sud de capitala Tunis.
Din cauza crizei politice din Tunisia și a lipsei hranei, tatăl fetiței, care vine mâncare pe stradă, a decis să plece din țară, în căutarea unui trai mai bun. Sora Lindei, în vârstă de șapte ani, are probleme cardiace și are nevoie în permanență de asistență medicală. Părinții ei au sperat că fetița lor ar putea primi îngrijiri de specialitate în Europa și, înainte de a pleca din țară, i-au întocmit dosarul cu toate documentele medicale.
Noul Guvern al Italiei este condus de premierul de extremă dreaptă, Giorgia Meloni, liderul Partidului Frații Italiei, o formațiune cu origini feofasciste. Șefa Executivului de la Roma a promis că va introduce măsuri dure pentru a bloca sosirea solicitanților de azil din Nordul Africii.
Oamenii ce provin din nordul Africii sunt considerați „migranți economici” și sunt repatriați de autoritățile europene care, în ciuda instabilității politice și a sărăciei din țările lor, nu îi consideră candidați merituoși pentru protecție internațională. În pofida politicilor UE în materie de imigrație, mii de persoane își pun viața în pericol în continuare pentru a ajunge în Europa pe rute periculoase.
Aproape 20.000 de persoane au murit sau au fost date dispărute din 2014 până în prezent în zona centrală a Mediteranei.