Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO își sporește prezența în statele de pe flancul estic. Soldații francezi, împreună cu cei olandezi, au început simulările în munții României

Invazia neprovocată a armatei ruse în Ucraina a impus țărilor europene să-și revadă politicile de securitate, iar NATO să-și sporească prezența în statele de pe flancul estic.

România, unul dintre pilonii strategici din zona Mării Negre

România este unul dintre pilonii strategici din zona Mării Negre, iar în țară sunt dislocate mai multe unități NATO.

Soldații francezi, împreună cu cei olandezi, au început simulările în munții României. Scenariul manevrelor presupune că țara este invadată din nord, la granița cu Ucraina, de forțe inamice, iar misiunea trupelor NATO este să oprească înaintarea.

Soldat: „Sunt responsabil pentru toți soldații mei și asta îmi ia întreaga energie și concentrare. Am fost numit liderul lor pentru a-i aduce la un anumit nivel, să fim gata să îndeplinim misiunea pe care ei au primit-o aici sau în altă parte. Acesta este singurul meu obiectiv și este solicitant.”

O nouă realitate se prefigurează în Europa, iar acest grup de luptă NATO este răspunsul direct la revenirea războiului pe teritoriul european. În prezent, pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice sunt dislocate patru grupuri suplimentare de luptă. În România, trupele franceze sunt susținute de soldați belgieni sau olandezi, dar și, prin rotație, de militari polonezi și portughezi.

Anelise Borges, jurnalist Euronews: „Este printre cele mai noi linii de apărare ale Europei. Această tabără de luptă a fost formată după invadarea Ucrainei de către Rusia. O parte din contingentele militare au primit o notificare că trebuie să ajungă aici în trei zile.”

Soldații se pregătesc pentru scenariul în care războiul din Ucraina se extinde dincolo de graniță

Soldații se pregătesc pentru scenariul în care războiul din Ucraina se extinde dincolo de graniță, în România. Totuși, nimeni nu vorbește deschis despre această posibilitate, iar ofițerii spun că este vorba doar de exerciții de rutină.

Christophe Degand, comandantul grupului de luptă NATO: „Contextul este diferit într-un fel, dar antrenamentul rămâne același. Credem că am făcut o treabă destul de bună identificând lecțiile, înainte de a stabili cu adevărat că acesta a fost, de fapt, modul în care va fi purtat războiul în viitor, deci nu văd o schimbare mare în mentalitate. Există această tendință globală în cadrul forțelor armate de a se antrena pentru lupta de la egal la egal, care a fost în curs de desfășurare înainte de criza ucraineană. Cred că am făcut o treabă destul de bună, pentru a prezice care va fi următorul conflict, deci antrenamentul este neschimbat. Faptul că suntem cea mai apropiată unitate de conflict are o semnificație specifică, dar nu văd nicio schimbare majoră în modul în care ne instruim.”

Războiul din Ucraina a determinat schimbări istorice în politica europeană de apărare. Țările NATO s-au angajat să aloce bugete record pentru armatele lor, iar Alianța și-a sporit influența militară și politică. Pentru soldații de pe teren, aceasta este o perioadă grea, dar spun că sunt pregătiți pentru orice scenariu, chiar dacă speră să nu fie testați în lupte reale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE