Rusia este principala amenințare la adresa securității euroatlantice. Și în acest context NATO se va concentra în următorii zece ani cu prioritate asupra zonei Mării Negre. Mircea Geoana, secretarul general adjunct al NATO, Bogdan Aurescu, minstrul de externe și Vasile Dâncu, ministrul apărării au vorbit pentru Euronews despre noul Concept Strategic al NATO și care sunt avantajele de securitate pentru România.
Ce ar fi fost dacă România nu era în NATO astăzi? E intrebarea retorică lansată de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Însă, înainte de a răspunde la aceasta, trebuie menționat că summitul de la Madrid s-a încheiat cu garanții robuste de securitate pentru România. Suplimentarea prezenței americane în țară, comandamentul de tip brigadă, mai multe resurse pentru apărare terestră și aeriană, întărirea Flancului Estic și definirea Mării Negre drept zonă de interes strategic sunt doar câteva dintre deciziile care vizează România.
Suplimentarea prezenței SUA în România este o veste bună
Mircea Geoană: Când auziți deciziile președintelui Biden de suplimentare a prezenței americane în România este o veste bună pentru România și pentru securitatea noastră națională. Când auziți deciziile NATO de a-și crește prezența în România, atât terestru, naval, aerian, un nou sistem de apărare anti-rachetă de ultimă generație, elemente extrem de robuste de apărare nu sunt motive de îngrijorare, ci dimpotrivă, sunt motive de a aprecia și mai mult decizia noastră de a ne alătura Alianței.
Mai multă securitate și mai multe trupe străine
Vasile Dîncu: ”Sigur că va avea un impact acest nou Concept Strategic și o nouă poziționare, o nouă postură NATO la Marea Neagră și pe Flancul Estic ne avantajează în sensul că ne aduce mai multă securitate. Nu vorbim doar din perspectivă generală. Vom avea mai multe trupe străine pe teritoriul nostru. Sigur că s-au luat decizii politice. SUA a luat decizia de a aduce un comandament tip brigadă. Asta însemnând că, în viitor, în funcție de evoluții, de dinamica internă, după discuții tehnice între comisii înseamnă probabil aducerea unui contingent de brigadă în România. Franța va anunța același lucru.
Dîncu a mai precizat că într-o perspectivă optimistă, acest lucru înseamnă că există posibilitatea ca în România să ajungă în jur de 10.000 de militari străini într-un viitor.
În ceea ce privește prepoziționarea de resurse, echipamente și muniție, ministrul Apărării a declarat că ”accentul s-a pus (în cadrul summitului – n.red.) pe apărarea antiaeriană și anti-rachetă. Nu exista înainte acest pericol în priorități. Evident, Flancul Estic va fi și din această perspectivă întărit în viitor. Este vorba de posibilitatea participării României, a cercetătorilor români în domeniul militar, tehnologic, participarea la fondul Daiana, la acel accelerator de inovație”.
Marea Neagră este zonă de interes strategic pentru NATO
Bogdan Aurescu: ”Este pentru prima oară când un Concept Strategic al Alianței Nord-Atlantice include o astfel de referire la Marea Neagră. El reflectă faptul că Marea Neagră este în centrul acțiunii agresive a Rusiei. Marea Neagră este folosită activ de Federația Rusă pentru atacarea Ucrainei și pentru deteriorarea situației de securitate, nu doar în regiune, ci și în întregul spațiu Euro-Atlantic.
NATO se va concentra în continuare cu prioritate asupra acestei regiuni. Asta înseamnă că vor fi alocate în viitor mai multe resurse. Va fi acordat un rol central în tot ceea ce înseamnă proiecția strategică a NATO în perioada celor 10 ani de acum înainte în care noul Concept Strategic va funcționa.
De asemenea, tot în acest registru am reușit să introducem în noul Concept Strategic mențiunea cu privire la Rusia ca amenințare principală și directă la adresa securității euroatlantice. O confirmare a realității pe care o confruntăm din păcate astăzi.”