Guvernul urmează să adopte vineri, în cadrul unei ședințe programate la ora 10:00, o hotărâre care declară ziua de 2 mai 2025 zi liberă pentru personalul din sistemul bugetar. Nu este doar un cadou de consolare pentru bugetarii amenințați cu reduceri sau chiar concedieri, în 2025, ci o măsură care are și o miză electorală.
Decizia, justificată prin amplasarea acestei zile între o sărbătoare legală (1 Mai) și weekend, vine cu o serie de implicații economice și electorale.
Hotărârea vine pe fondul unor tensiuni crescânde în sistemul bugetar, marcat de posibile reduceri de personal și concedieri programate pentru 2025. Prin această măsură, guvernul pare să urmărească îmbunătățirea percepției publice într-un an electoral critic. De asemenea, conform notei de fundamentare, instituțiile și autoritățile publice vor recupera ziua de 2 mai prin prelungirea programului până la 31 mai. Excepțiile includ locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă și sistemul judiciar, pentru procesele programate pe această dată.
Ziua liberă va forma o punte cu primul weekend al alegerilor prezidențiale, programate pe 4 mai. Această decizie ridică întrebări legate de motivațiile politicienilor, cum ar fi stimularea prezenței la vot sau reducerea absenteismului electoral. Măsura vine și în contextul criticilor legate de organizarea campaniei electorale în timpul sărbătorilor religioase, precum Floriile și Paștele.
Data alegerilor prezidențiale, o decizie încă neoficializată
Din ședința de astăzi lipsește de pe ordinea de zi, care este foarte scurtă, o hotărâre de guvern privind data alegerilor prezidențiale 2025 care pare că a fost în sfârșit agreată, însă deocamdată guvernanții nu vor să oficializeze această decizie luată în ședința coaliției de săptămâna aceasta. Ne putem aștepta însă ca lucrurile să fluctueze și cine știe când va fi adoptată în Guvern, au destul timp, pentru că trebuie dată o hotărâre de guvern cu cel puțin 75 de zile de la data alegerilor.
Așadar este destul timp pentru ca guvernanții să se mai poată răzgândi, așa cum s-a mai întâmplat și în cazul alegerilor programate inițial pe 23 martie și 6 aprilie, când dintr-o dată cei din coaliție au decis că aceste date nu mai sunt valabile, nu s-au întâlnit la timp, nu au mai dat hotărârea de guvern la timp, așadar s-a ajuns la această situație s-a ajuns la această situație, să fie programate cu totul alte date în luna mai, astfel încât campania sa se desfășoare în luna aprilie când sunt Floriile și este și sărbătoarea de Paște, ceea ce a atras critici din partea unora.