Cutremurele din Gorj, care s-au resimțit și în Valea Jiului, nu-i sperie pe minerii din Aninoasa. Mulți refuză în continuare să plece din locuințele aflate în pericol de prăbușire, chiar dacă primele containere în care oamenii se pot muta provizoriu au ajuns deja în oraș
Primele containere au fost amplasate pe terenul de fotbal al școlii din Aninoasa și urmează să fie racordate la utilități. În total, vor fi 170. Un cartier cu locuințe modulare în care oamenii pot să se mute.
Clădirile sunt vechi de 130 de ani
În blocurile cu pereți măcinați, plini de crăpături și cu tavane care stau să cadă locuiesc 180 de familii cu peste 100 de copii. Clădirile, vechi de 130 de ani, nu au fost niciodată reabilitate. Cele două cutremure mari din Gorj le-au șubrezit și mai mult.
Blocurile se află în cartierul "Colonie" și sunt locuite de foștii mineri și familiile lor. Sunt atât de degradate încât tavanele apartamentelor sunt susținute cu bârne.
Un lucru este clar. Clădirile, încadrate în clasa 1 de risc seismic, nu mai pot fi locuite, spune șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Autoritățile locale spun că în urma unei expertize se va stabili dacă blocurile pot fi reabilitate sau trebuie demolate.
Ce spune Comitetul județean pentru situații de urgență
"Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara s-a întrunit, în această după amiază, în ședință extraordinară pentru a stabili măsurile ce se impun în urma unei Note Tehnice întocmită de un expert în construcții, document prin care se arată că este necesară evacuarea locatarilor din 11 clădiri aflate în orașul Aninoasa, din cauza stării avansate de degradare în care se află acestea, accentuată în urma cutremurelor care au avut loc în Gorj și s-au resimțit și în Valea Jiului", potrivit ISU Hunedoara.