Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Masacrul de la Munchen, după 50 de ani. Sportivii români s-au aflat lângă locul atacului palestinian

În urmă cu 50 de ani, întregul mapamond era zdruncinat de vestea tragicului atentat de la Jocurile Olimpice de la Munchen, unde 11 sportivi israelieni au fost atunci uciși.

La o jumătate de secol distanță, Germania a cerut oficial scuze pentru teribilul incident, acordând despăgubiri de 28 de milioane de euro. O echipă Euronews a stat de vorbă cu unul dintre martorii oculari ai evenimentelor, fostul mare handbalist Ștefan Birtalan.

Masacrul de la Munchen

6 septembrie 1972. După o noapte agitată, care a făcut din Satul Olimpic de la Munchen un adevărat teatru de asediu, negocierile dintre autoritățile germane și cei 8 teroriști palestinieni eșuează.

După ce au ucis 2 sportivi din echipa Israelului, palestinienii au luat alți 9 ostatici și după îndelungi negocieri au plecat cu ei spre o bază militară. Forțele germane de Securitate au declanșat un asalt fulger.

În haosul creat, un terorist a aruncat o grenadă în elicopterul cu sportivii israelieni și toți au murit. 5 teroriși au fost uciși, iar alți 3 au fost arestați, dar eliberați mai târziu, într-un schimb de ostatici.

Handbaliștii români au fost martori

La doar câțiva metri distanță de locul atacului terorist, în blocul vecin era cazată echipa României, iar handbaliștii români tocmai cuceriseră medaliile de bronz la Jocurile Olimpice de la Munchen. Nu au mai apucat să se bucure.

Ștefan Birtalan, handbalist medaliat cu bronz la JO de la Munchen 1972: „O zi tristă pentru sport, cu acest atentat terorist în care au murit oameni nevinovați. Și după 50 de ani mă gândesc la ziua aia și la problema care s-a pus a doua zi, dacă să continuăm olimpiada sau nu. Dimineața, când ne-am trezit, am aflat. Vedeam totul în direct pe geam, eram chiar vizavi, am văzut negocierile și tot ce se dădea la tv era în fața noastră. A fost un moment extrem de trist, aflasem despre cei doi colegi uciși și a doua zi s-a terminat totul și mai tragic, cu mulți morți. Am devenit mai bine păziți a venit armata si ne-a ținut companie.”

În satul olimpic se afla și cel mai mare înotător al tuturor timpurilor, Mark Spitz, american cu origini evreiești. El a fost evacuat de urgență din sat, ascuns in portbagajul unei mașini și transportat, în secret, la Londra.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE