Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie semnează cu Ucraina un „tratat pe 100 de ani”, pentru ajutor militar și energetic

Britanicii se oferă să ajute Ucraina „timp de 100 de ani”, în contextul războiului cu Rusia. La Kiev, într-o întâlnire cu premierul britanic Keir Starmer, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunțat parteneriatul.

Acest parteneriat dintre Regatul Unit al Marii Britanii și Ucraina vizează întărirea securității la Marea Baltică, Marea Azov și la Marea Neagră, dar și îmbunătățirea legăturilor comerciale și culturale între cele două state.

Marea Britanie semnează cu Ucraina un „tratat pe 100 de ani”

„Ambiția lui Putin de a îndepărta Ucraina de partenerii săi cei mai apropiați s-a dovedit un monumental eșec strategic. În schimb, acum suntem mai apropiați decât oricând, iar acest parteneriat va duce această relație de prietenie la un alt nivel”, a spus premierul britanic Keir Starmer.

Tratatul dintre Ucraina și Marea Britanie vine și într-un moment în care „forțe politice favorabile Moscovei câștigă teren prin Europa, în țări precum Austria, România și Germania”, după cum precizează publicația Politico. Keir Sarmer nu a dat detalii despre ceea ce presupune exact acest tratat, însă se știe că va cuprinde și lucrări comune în domeniul științei, tehnologiei, sănătății, agriculturii sau educației.

De exemplu, Marea Britanie, care a contribuit la un sistem de monitorizare a transportului cerealelor ucrainene furate din zonele ocupate de Rusia și apoi vândute, ar urma să folosească datele împreună cu guvernul de la Kiev. În plus, vor exista colaborări și în ceea ce privește domeniul energiei și al resurselor critice.

De pe urma acestei colaborări va câștiga și Marea Britanie în ceea ce privește experiența practică de război pe care o au ucrainenii. Guvernul britanic a precizat că Ucraina a devenit o putere militară „de ultimă generație”, cu „un sector tehnologic care inovează rapid” și care „își testează noile echipamente pe câmpul de luptă”. Iar britanicii cred că această experiență de război din lumea reală îi va ajuta și pe ei să-și consolideze apărarea, după cum spune Guvernul.

Acest tratat transmite și un mesaj clar mai ales către Rusia.

Totul vine în contextul în care Donald Trump, care urmează să-și preia, pe 20 ianuarie, mandatul de președinte a SUA, a promis că va pune capăt conflictului „în 24 de ore”. Nu a spus cum anume o va face, însă specialiștii se așteaptă ca această pace să presupună ca Ucraina să cedeze Rusiei teritoriile pe care armata Moscovei le ocupă în prezent.

Rămâne de văzut cum ar urma să arate această pace propusă de Trump în Ucraina, însă unii lideri europeni, precum președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus trimiterea de „trupe europene pentru a menține pacea". Însă acesta este un detaliu pe care Vladimir Putin a spus că îl refuză din start.

Dorința cea mai mare a Ucrainei este de a intra în NATO, așa cum a spus-o Zelenski de nenumărate ori, însă acest deziderat pare unul foarte îndepărtat, mai ales în contextul în care Vladimir Putin a subliniat clar că aceasta este o „opțiune imposibilă”, pe care rușii nu o acceptă sub nicio formă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE