Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, după votarea legii bugetului, că România nu a intrat în recesiune, spre deosebire de Germania, una dintre marile economii din UE, care s-a confruntat cu o stagnare a creșterii economice în primele șase luni din 2023, ceea ce ”s-a văzut în mod direct și în industria” din țara noastră.
De asemenea, liderul social-democrat a dat asigurări că este al doilea an când bugetul României are la bază proiecte.
”Important este că avem un buget de stat, bugetul României. Important este că vom începe cu toate investițiile de la 1 ianuarie, cu proiectele noi. Cei din administrația locală vor putea în luna februarie să aibă deja buget și să-și planifice noile investiții.
Ne vom ține de toate promisiunile și e al doilea un an cu un buget pe proiecte, pe programe. (...) E al doilea an când vom avea creștere economică pe investiții și nu pe consum. Deficitul bugetar va fi la jumătatea cheltuielilor pentru investiții, ceea ce iarăși anul trecut”, a precizat Marcel Ciolacu.
De asemenea, prim-ministrul nu crede că bugetul pentru 2024 este unul supraestimat deoarece ”vor fi peste 80.000 de noi locuri de muncă”.
”România nu a intrat în recesiune, în schimb, economii mari din Europa, cum este Germania au avut primele două trimestre în recesiune, lucru care s-a văzut în mod direct și în industria din România. S-a văzut și în consumul de energie.
În acest moment, lucrurile au intrat într-o nouă etapă. Partenerul comercial principal al României în UE este Germania”, a menționat Ciolacu.
- Bloomberg: Zona euro, afectată de recesiune la finalul anului 2023. Economist: ”Turbulenţele rămân ridicate”
- Criza energetică din Europa: Prețurile la gazele naturale au fost cu 15% mai mari în octombrie
- Economia Regatului de Jos a intrat în recesiune pe fondul inflației. Zona euro, creștere peste așteptări
Marcel Ciolacu: ”Indiferent dacă ei vor dori sau nu, voi face digitalizare la ANAF”
”Digitalizarea împreună cu domnul ministru am făcut un program până în martie. De la 1 ianuarie, începe cu e-Facturare. Venim cu sigiliul fiscal.
Ne-am asumat alături de coleigi mei aceast buget al României. De fiecare dată vor fi discuții dacă el e sustenabil sau nu. Voi demonstra că tot ce mi-am asumat, inclusiv digitalizarea la ANAF, nefăcută de 33 de ani, promisă.
Indiferent dacă ei vor dori sau nu, voi face digitalizare la ANAF, pentru că s-a ajung la o concluzie foarte clară că nu mai putem stagna”, a menționat premierul României.
Ciolacu, despre creșterea salariilor: ”M-am ținut de promisiune. Demnitarii nu primesc această mărire”
”E o mărire de 5% la întreg sistemul bugetar. În ceea ce privește primarii și înțeleg că exemplele sunt, normal, primarul general al Capitalei sau un președintele de Consiliul Județean. Uităm că există și primari de comune.
Tot sistemul public primește 5%, mai puțin nu vine această majorare la magistrați pentru că știți că a avut loc o mărire.
Nu vine această majorare la profesori. Îmi cer scuze pentru unii care m-au judecat pentru că nu am mărit cu 40%. Îmi cer scuze. Nu pot să tai 10% de la profesori ca să măresc cu 40%, pentru că noi am mărit cu 50% la profesori.
Primarii se raportează la salariul minim de acum câțiva ani. Înțeleg discuția, dar să știți că sunt oameni ca toată lumea. Nu poate să existe.
Ce am promis și m-am ținut de promisiune este că demnitarii nu primesc această mărire”, a mai spus Ciolacu.
Ciolacu, despre combaterea evaziunii fiscale: ”Nu iese nimeni din închisoare”
”În primul rând, nu iese nimeni din pușcărie. (...) În proiectul meu și al președintelui Nicolae Ciucă, nu știu dacă știați, dar m-aș fi așteptat ca presa să facă la un momentul respectiv un caz.
DIICOT-ul și DNA-ul nu mai aveau competențe. DIICOT care se ocupă de crimă organizată și de grup infracțional organizat. De obicei, la evaziune fiscală este un grup organizat, sunt mai multe, nu poate unul singur să facă toată evaziunea.
Cineva s-a ocupat în trecut și nu am avut presa spunând că DIICOT nu mai are competențe. Noi am introdus acele competențe. Am introdus majorări până la 15 ani pentru evaziunea la TVA, lucru care este și la nivelul UE.
S-a venit cu amendamente, două modificări. Nu iese nimeni din închisoare. Nicio lege nu este retroactivă.
Dezincriminarea faptelor nu există. Respectivul a încălcat legea, iar a doua oară când încalcă legea se duce la pușcărie.
Nu mă interesează să bag pe nimeni la pușcărie. Pe mine mă interesează banii pe care trebuie să mi-i dea înapoi cu toate majorările și accesoriile”, a concluzionat prim-ministrul.